Ostojić: Potrebno da se sve institucije uključe u procesuiranje zločina nad Srbima u Mrkonjić Gradu

Srna
Ostojić: Potrebno da se sve institucije uključe u procesuiranje zločina nad Srbima u Mrkonjić Gradu

BANjALUKA - Predsjednik BORS-a Radan Ostojić pozvao je nadležne institucije Republike Srpske i BiH da se aktivno uključe procesuiranje ratnih zločina nad Srbima u Mrkonjić Gradu, da ubrzaju i završe višedecenijsku istragu i kazne ubice 181 srpskog civila i vojnika, pronađene u masovnoj grobnici u tom gradu.

Komentarišući zvaničnu informaciju Tužilaštva BiH da je predmet o počinjenom zločinu nad Srbima u Mrkonjić Gradu i dalje u fazi aktivne istrage i 28 godina od počinjenog zločina, Ostojić je rekao Srni da to smatra direktnim ponižavanjem i pravde i 181 srpske žrtve iz masovne grobnice u Mrkonjić Gradu.

"Godinama su dobro poznate sve činjenice koje se tiču ovog zločina, poznata su imena 181 žrtve pronađene u masovnoj grobnici u Mrkonjić Gradu, poznato je i koje u vrijeme njihove smrti imao kontrolu nad gradom, ali napretka u istrazi i kažnjavanju krivaca ni poslije 28 godina još nema", ukazao je Ostojić.

Prema njegovim riječima, srpske žrtve pravosudnim organima BiH nisu bitne, kao ni pravosudnim organima Hrvatske jer je krajem 1995. godine, kad je počinjen zločin u Mrkonjić Gradu, tu bila vojska Hrvatske.

"Očigledno je da ni pravosuđe BiH, niti Hrvatske ne žele da se podigne optužnica protiv naredbodavaca i izvršilaca ovog gnusnog zločina i da se zločinci izvedu pred lice pravde", istakao je Ostojić.

On smatra da se samo otkrivanjem potpune istine o proteklom ratu i kažnjavanjem svih odgovornih za zločine može graditi budućnost složene državne zajednice zvane BiH.

Ostojić je napomenuo da se godinama vode sudski postupci i protiv drugih lica koja se terete za zločine nad Srbima, kao što je suđenje Atifu Dudakoviću, zaključujući da je pitanje da li će uopšte krivci za zločin u Mrkonjić Gradu biti izvedeni pred lice pravde i da li će odgovarati za počinjene zločine.

Pred pravosuđem BiH je i poslije 28 godina u fazi istrage predmet koji se odnosi na masovnu grobnicu u Mrkonjić Gradu iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog borca i civila, koji su ubijeni u napadu Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO-a 1995. godine, rečeno je Srni iz Tužilaštva BiH.

Ovaj predmet je u radu u Odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH, naveli su iz ove institucije.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Među 2.014 ubijenih, njih 753 bili su civili, od kojih 14 djece i 240 žena.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje opštine Mrkonjić Grad, u pravoslavnom groblju pronađena je najveća masovna grobnica sa 181 tijelom zvjerski ubijenih Srba.

Među njima je bio 81 civil, od kojih 10 žena, 97 boraca Vojske Republike Srpske i tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a u manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela. Otvaranje masovne grobnice i ekshumacija počeli su 1. aprila 1996. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana