Oslobođen optužbi za zločin u Srebrenici, sada tuži BiH

Srna
Oslobođen optužbi za zločin u Srebrenici, sada tuži BiH

SARAJEVO - Sud BiH prihvatio je predložene dokaze po tužbi koju je podnio Danilo Zoljić protiv BiH nakon što je pravosnažno oslobođen optužbi za zločin u Srebrenici, a koji naknadu traži jer je proveo 2.050 dana pod mjerama zabrane i trpio duševne bolove.

Punomoćnik Nenad Rubež izjavio je na pripremnom ročištu da su Zoljiću sve vrijeme bile oduzete putne isprave, te nije mogao da prelazi granicu, a zbog mjera nije mogao da prisustvuje svadbi kćerke u Srbiji, kao ni proslavama rođenja četvoro unučadi.

Rubež je naveo da zbog mjera i optužbi za genocid, Zoljić nije mogao ni da obnovi imovinu na području Federacije BiH, gdje su ga ljudi izbjegavali.

Punomoćnik je predložio set materijalnih dokaza, uključujući presude i rješenja Suda BiH, što je pomoćnik pravobranioca prihvatio i kao prijedlog dokaza tužene strane.

Pomoćnik pravobranioca BiH Sead Zukanović naveo je da podnosiocu tužbe nikada nije bio određen pritvor.

"Mjere su bile određene zbog osnovane sumnje za počinjenje najtežeg krivičnog djela", rekao je Zukanović.

Sudija Nada Papo prihvatila je izvođenje materijalnih dokaza, kao i prijedlog da bude saslušan Zoljić, te vještak medicinske struke koji će se izjasniti o pretrpljenim duševnim bolovima Zoljića od januara 2015. do avgusta 2019. godine, prenosi Birn..

Zoljić je u novembru 2021. oslobođen optužbi za navodni genocid u Srebrenici, a presuda je potvrđena 2022. godine.

Glavna rasprava po Zoljićevoj tužbi je zakazana za 4. decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana