Osipa se papirno carstvo dolara

Veljko Zeljković
Osipa se papirno carstvo dolara

BANjALUKA - Iako mnoge razvijene zemlje sve više razmišljaju o izbacivanju dolara kao rezervne valute u međunarodnoj trgovini, pogotovo naftom, to kratkoročno gledajući neće značajnije uticati na vrijednost američke valute, ali dugoročno bi moglo imati nesagledive finansijske efekte po SAD, ukoliko se ovaj trend i dalje nastavi.

Smatraju ovo ekonomisti, sagovornici “Glasa Srpske”, komentarišući najnovije finansijske i monetarne trendove u svijetu, te odluku Brazila i Argentine da u međusobnoj trgovini, što jednim dijelom već praktikuju Indija, Iran, Kina i Rusija, iz međusobne trgovine izbaci američku monetu, a o čemu se sve češće govori i u samoj Saudijskoj Arabiji, najvećem izvozniku nafte.

Prema njihovim riječima, iako se radi procesu koji je otpočet i prije rata u Ukrajini, nije realno očekivati da dolar kao najveći američki izvozni artikl, ali i najjače oružje u borbi protiv mrskih “neprijatelja” sa istoka, preko noći bude zamijenjen drugim valutama, što bi onda srušilo tu kulu karata i direktno ugrozilo položaj Amerike koja je preko zelenih papirnih novčanica i FED-a i izgradila svoju globalnu moć u drugoj polovini 20. vijeka.

Doktor ekonomskih nauka i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić smatra da bi saudijski signal, da bi ova crnim zlatom bogata država mogla biti otvorena za razgovore o trgovini naftom uređenoj u valutama koje nisu u dolarima, mogao biti velika prijetnja SAD.

- Zahvaljujući upravo Saudijskoj Arabiji, SAD su 70-tih izgradile svoju moć putem petrodolara, jer se tada Rijad obavezao da će američku valutu koristiti u svim naftnim transakcijama. Ali očigledno je da dolazi do velikih promena, ali ne još uvek bombastičnih, jer ne treba zaboraviti da dolar dominira i na tržištu hartija od vrednosti, ali i kredita. Uzimajući sve to u obzir, možemo zaključiti da je proces dedolarizacije ubrzan, ali i da će njegova sudbina zavisiti od njegove daljnje moći na tržištu kapitala i kredita - kaže za “Glas Srpske” Đukić.

Ističe i kako bi bilo naivno očekivati da će Vašington skrštenih ruku posmatrati kako se glavni izvor njegove moći kruni, pogotovo jer imaju Federalne rezerve, najmoćniju centralnu banku na svijetu. 

- Da zaključim, proces dedolarizacije je ubrzan, ali sudbina SDA će zavisiti od snage dolara na tržištu hartija od vrednosti i kredita, odnosno da li će se i u kolikoj meri trendovi s tržišta energenata, preliti i na ova - dodao je Đukić.  

S njim je saglasan i profesor Fakulteta za poslovne studije u Beogradu Vladimir Živanović, podsjećajući kako sve ovo neodoljivo podsjeća na krizu iz 70-ih. Pojašnjava da prelaz na alternativne i nove rezervne valute nije lak, brz i jednostavan proces, zbog visoke povezanosti međunarodnih finansijskih i robnih tržišta, kao i uticaja američkog dolara na visinu javnog duga većine zemalja, a posebno zemalja u razvoju koje su finansirale deficite državnog budžeta uz podršku MMF-a i imaju denomirane iznose javnog duga u američkim dolarima.

Ekonomista Nebojša Popović, u jednoj od svojih posljednjih analiza upozorava da jedan od indikatora da se situacija ipak dramatično mijenja jeste činjenica da se vlasnici američkog duga sve više oslobađaju dolara i tiho prodaju obveznice Ministarstva finansija SAD. Japan i Kina, koji su najveći strani kreditori SAD, gotovo su potpuno stopirali kupovinu ovih obveznica tokom prošle godine. Peking je tako udio u svom portfoliju smanjio za 10 odsto i prvi put nakon dvanaest godina dolarske devizne rezerve sveo na ispod 1.000 milijardi. Saudijska Arabija, koja je pak ključna zemlja za petrodolar, u posljednje dvije godine je za 36 odsto smanjila količinu svojih dolarskih rezervi.

Kolaps

Bivši bankar i finansijski stručnjak Branko Dragaš koji već jedno izvjesno vrijeme upozorava da je sudbina dolara poput one koje ima i jedna kula od karata, jer je upravo tako i izgrađena moć ove američke valute. Ubijeđen je da ovoj valuti prijeti potpuni kolaps, navodeći kako je i sam MMF nedavno priznao da finansijske sankcije uvedene Rusiji prijete da umanje dominaciju dolara u svjetskoj trgovini i podstaknu pojavu malih valutnih blokova zasnovanih na trgovini između zasebnih grupa zemalja.

- Uvjeren sam da dolazi kraj ove imperije koja je svoju moć izgradila na papiru i štampanju novca - istakao je Dragaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana