Osam partija iz BiH zaradilo više od 15 miliona KM

Veljko Zeljković
Osam partija iz BiH zaradilo više od 15 miliona KM

SARAJEVO - Najveće partije u BiH, tri iz Republike Srpske i pet iz FBiH, a koje na neki način participiraju u vlasti, da li na lokalu, entitetskom ili zajedničkom nivou, tokom prošle godine imale su, zbirno gledajući, budžet oko 15,4 miliona maraka.

Do ovog broja se dođe kada se pročešljaju finansijski izvještaji ovih stranaka, koje novac koriste kako za finansiranje svojih političkih aktivnosti i plate zaposlenih, tako i predizborne kampanje, što postaje ponovo aktuelno pred predstojeće lokalne izbore u BiH.

Najveći dio ovog novca - 12,4 miliona maraka one su dobile iz budžeta, dok ostatak predstavljaju članarina, prilozi fizičkih lica, ali i prihodi od imovine kojom raspolažu. Rekorder je SDA, na koju se odnosi gotovo jedna četvrtina pomenute svote novca - oko četiri miliona maraka. Iz budžeta je ovoj stranci uplaćeno tri miliona, a ono što je karakteristično za ovu partiju, koja je na posljednjim opštim izborima ispala iz igre za pravljenje vlasti na nivou BiH, jeste što je ona imala i značajne prihode od članarine  - 376.000. Značajna svota novca obezbijeđena je i putem novčanih priloga od strane fizičkih lica. Oni su tokom prošle godine iznosili 360.000.

Na drugom mjestu ove liste, rangirane po količini novca kojim su partije raspolagale tokom prošle godine, nalazi se SDP BiH. Njihovi ukupni prihodi iznosili su 2,7 miliona, od čega se na budžet odnosi 1,9 miliona, a na  prihode od imovine 452.000 maraka. Treća stavka - članarina. Od nje je inkasirano ukupno  244.500. Radi se uglavnom o licima koja u ime SDP-a participiraju na nekoj od funkcija.

Nekako rame uz rame, na trećem i četvrtom mjestu su SNSD i HDZ BiH. Najveća partija u Republici Srpskoj, koju predvodi Milorad Dodik, imala je za 155.000 manje prihode od SDP-a. Od 2,5 miliona, oko 80 odsto ovog novca je došlo iz budžetske kase. Sudeći prema finansijskim podacima o poslovanju, a koji se dostavljaju na provjeru Centralnoj izbornoj komisiji BiH - SNSD ima najvjernije i najorganizovanije partijske vojnike, jer je na ime članarine inkasirao pola miliona maraka.

Za razliku od svojih koalicionih partnera, HDZ uglavnom “preživljava” na budžetskim jaslama sa kojih je ovoj stranci prebačeno 2,25 miliona. Nešto “sitno” je inkasirano i od članarine - ukupno 148.000. Sve ostale stavke su zanemarive, pa čak i prilozi fizičkih lica.

Druga po jačini stranka u Republici Srpskoj, a peta na ovom neformalnom spisku je SDS. On je tokom prošle godine imao na raspolaganju 1,1 milion maraka, od čega se 80 odsto odnosi na novac iz zajedničke kase. Ostatak se uglavnom odnosi na članarinu - 157.000 maraka, te jedan mali dio na priloge - 9.700 maraka, što je, primjera radi, 40 puta manje nego u slučaju SDA. 

Nekim bajnim prilozima fizičkih lica, ali ni članarinom, ne može se pohvaliti ni PDP, šesti na ovoj listi. Ukupni prihodi iznosili su milion maraka. Ono što je zanimljivo za ovu partiju - nakon SDP-a imali su daleko najveće prihode od imovine. Kada se podvuče crta, ukupno 348.000.

Na začelju ovog spiska su Demokratski front Željka Komšića i Narod i pravda Elmedina Konakovića. Prihodi ove dvije partije iznosili su 927.000, odnosno 785.000 maraka. Značajan dio ovog novca obezbijeđen je od priloga fizičkih lica. Procentualno  gledajući, oko osam odsto.

Kampanja

Na posljednjim lokalnim izborima održanim 2020. godine političke partije su na predizbornu kampanju potrošile 5,52 miliona, što je bilo skoro duplo manje u odnosu na opšte izbore koji su održani 2018. Pojedini analitičari smatraju da se politički subjekti u BiH sve više okreću jeftinijim, a mnogo efikasnijim načinima komuniciranja sa potencijalnim glasačima - putem društvenih mreža i drugih internet platformi, a što bi, kako smatraju, moglo obilježiti i predstojeće lokalne izbore u oktobru ove godine.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana