Orlić sa Stevandićem: Srpska uvijek može da računa na Srbiju

Srna
Orlić sa Stevandićem: Srpska uvijek može da računa na Srbiju

BEOGRAD- Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić poručio je danas da Republika Srpska uvijek može da računa na Srbiju i zahvalio Srpskoj na podršci državnoj politici Srbije. "

"Pomoć i podrška koju pružamo jedni drugima je nešto što se ne dovodi u pitanje. Tako smo funkcionisali prethodnih godina - složno kao nikada ranije. Nastavićemo da se podržavamo međusobno“, rekao je Orlić nakon sastanka sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem.

Orlić je zahvalio Republici Srpskoj, narodu Srpske i njegovim legitimno izabranim predstavnicima na podršci državnoj politici Srbije kada je riječ o zaštiti interesa Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohije, ali i svim elementima politike mira, stabilnosti i zajedničkog razvoja.

"Hvala na podršci i vi znate da uvek možete da računate nas. Država Srbija pokazala je da ume da bude sa vama i onda kada su vremena teška. Nema nikakve sumnje, nastavićemo da najčvršće jedni uz druge budemo i u budućnosti", rekao je Orlić. O

On je istakao da mu je čast što može da ugosti Stevandića u Domu Narodne skupštine Srbije i izrazio zadovoljstvo što je njegova prva posjeta od stupanja na dužnost predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, upravo današnji dolazak u Beograd i Skupštinu Srbije.

Orlić je naveo da je na sastanku razgovarano o odnosima na svakom planu, parlamentarnoj, kao saradnji na velikim infrastrukturnim projektima, među kojima je izgradnja aerodroma i iskorišćavanje potencijala rijeke Drine, ali i važnosti projekata poput memorijalnog centra Donja Gradina.

On je ukazao da se, od ukupno 2,8 milijardi robne razmjene u prethodnoj godini Srbije sa BiH, više od 70 odsto odnosi na razmjenu Srbije Srpske, te napomenuo da je Srbija od najvećih investitora u Srpskoj kada je riječ o infrastrukturi. Orlić je istakao da zdravo stanje javnih finansija Srbije omogućavaju zajednički rad i u budućnosti sa Srpskom na ekonomskim i infrastrukturnim pitanjima.

"Hvala vam još jednom što ste danas tu. Nek nam je živelo naše bratstvo, sloga koju smo postigli, naš narod i živele nam Republika Srpska i Republika Srbija!", poručio je Orlić

"Sve što nam dođe kao kritika jeste rezultat potpuno srbofobnog i licemjernog stava koji uvijek traži podršku za neke ratne stereotipe, ali to nas ne smije zaustaviti i moramo da nastavimo zajedno", rekao je Stevandić poslije sastanka sa predsjednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Zahvalivši Orliću za dolazak na proslavu 9. januara u Banjaluku, Stevandić je istakao da su odnosi Republike Srpske i Srbije u posljednjih 10 godina na najvišem nivou i nastavljaju da napreduju. On je ocijenio da će auto-put koji će spojiti Beograd i Bijeljinu, a kasnije i Banjaluku, faktički obuhvatiti sva srpska naselja od Prijedora, Gradiške, Banjaluke, Doboja i Bijeljine, pa do Kumanova, a na sjeveru do Horgoša.

Stevandić je istakao, da bi to bio veliki faktor razvoja jer Srbija radi mrežu auto-puteva, tako da bi ovo postala velika zajednička ekonomska regija koja bi spriječila odliv stanovništva i radila na povećanju BDP-a. Napominjući da je Republika Srpska pod tihim sankcijama već nepunih 20 godina, Stevandić je ukazao da bi sve to bilo teže izdržati da nije bilo saradnje, podrške i ključne pomoći iz Srbije.

"Mislim da je ključno za nas bilo da imamo koga da pitamo, jer smo prečesto bili u prilici da se branimo, i stalno smo u nekom odbrambenom položaju što limitira naše ekonomske mogućnosti", rekao je Stevandić. On je istakao da činjenica da je Srbija uspjela da postane ekonomski lider u regionu, da ima najstabilniji budžet, najoperativnije organe, najbrže opremanje vojske, civilnog sektora, infrastrukture, uliva sigurnost Republici Srpskoj u nastojanju da očuva svoj suverenitet.

Stevandić je ocijenio da javno izgovorena riječ iz Republike Srpske da BiH nikad ne može priznati samoproglašeno Kosovo i da nikada ništa niko bez Srbije ne može da radi na Kosovu i Metohiji, nešto znači i govori o duhovnom jedinstvu Srbije i Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da granica za kulturu, pripadnost, vjeru i istoriju srpskog naroda ne postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana