Orlić odgovorio na napade Prištine, Stevandić ga podržao

Srna
Orlić odgovorio na napade Prištine, Stevandić ga podržao

BEOGRAD/BUDIMPEŠTA - Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je u Budimpešti da je jedini teror koji se dešava na Kosovu i Metohiji - teror nad srpskim narodom, te poručio da će Srbija nastaviti da čuva mir, a u ovim stavovima je dobio podršku i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića.

Orlić je u Budimpešti, gdje je učestvovao na 11. sastanku predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope, reagovao na riječi predsjednika parlamenta samoproglašenog Kosova Glauka Konjufce, koji je zloupotrijebio govornicu mađarskog parlamenta i umjesto da govori o temi skupa, napadao je Srbiju i zahtijevao da prizna južnu srpsku pokrajinu kao državu, prenijela je TV “Pink”.

Orlić je rekao da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti sprovodi teror nad srpskim narodom s ciljem izazivanja eskalacije i otvorenog sukoba.

- I zato svi tragično izgubljeni životi idu na dušu direktno njemu. To je jedina istina, sve drugo je propaganda - trivijalna i banalna. Ne dozvoljavamo da ljudski životi bilo kome budu trivijalna tema - poručio je Orlić.

On je naglasio da će Srbija nastaviti da čuva mir i opredijeljena je za dijalog koji Kurti pokušava da uništi na sve načine, ali će istovremeno uvijek dosljedno poštovati svoj Ustav.

- Nikada nećemo priznati nezavisnost takozvanog Kosova, to je naš čvrst stav od kojeg ne odstupamo, to je i obaveza prema našoj državi i narodu i obaveza prema principima međunarodnog javnog prava. Suverenitet i teritorijalni integritet svake države članice UN, brani se isključivo na taj način - rekao je Orlić.

Nakon Orlićevog izlaganja, Konjufca se više nije javljao za riječ.

Na skupu u Budimpešti glavna tema je proces evropskih integracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana