Orlić: Milašinovićeva bila suzdržana na osnovu instrukcije MIP-a

GS
Foto: Fejsbuk

SARAJEVO - Zamjenica ambasadora BiH u Strazburu Tanja Milašinović Martinović, koja je bila suzdržana o pitanju ulaska samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope, glasala je po upustvima Ivana Orlića, ambasadora BiH pri ovoj organizaciji.

"Moja zamjenica je glasala po mojim uputama, a na osnovu instrukcije Ministarstva vanjskih poslova BiH i podijeljenog mišljenja Predsjedništva BiH. Ja nisam antisrpski ambasador, a moja zamjenica još manje i sve što radimo radimo u interesu BiH uključujući i entitet Republiku Srpsku", rekao je Orlić za N1.

Ovaj potez je naišao na oštru reakciju iz Republike Srpske i Srbije.

"O spoljnoj politici u BiH odlučuje Predsjedništvo. Za tu odluku bila je potrebna saglasnost. Oni sami ne poštuju sebe, a onda očekuju da ih neko drugi poštuje. Nekorektno je i neprihvatljivo sa stanovišta da 49 odsto teritorije i jedan konstitutivan narod ne poštujete, da ne govorim o tome da se ne poštuje i Srbija", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Na suzdržanost BiH povodom procedure za prijem Kosova u Savjet  Evrope reagovao je i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Što se tiče BiH, da li je bilo nekad mog nastupa da nismo rekli teritorijalni integritet BiH. Sada kada neko to pita bićemo uzdržani. Pa što bismo bili za teritorijalni integritet BiH, a da oni glasaju uzdržano", izjavio je Dačić za RTS.

Prilikom glasanja u Komitetu ministara Savjeta Evrope, 33 države su podržale prijedlog o pokretanju procedure prijema Kosova u stalno članstvo, sedam ih je bilo protiv (Azerbejldžan, Kipar, Gruzija, Rumunija, Srbija, Španija i Mađarska), pet ih je bilo suzdržano (BiH, Grčka, Moldavija, Slovačka i Ukrajina), dok Armenija nije ni glasala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana