Orden otkriva ko drži do Dejtona

 Vedrana Kulaga Simić
Orden otkriva ko drži do Dejtona

BANjALUKA - Odluka republičkog političkog vrha da odlikuje ruskog predsjednika Vladimira Putina podigla je veliku prašinu, a juče je otkriveno da će to odlikovanje biti ponuđeno predsjednicima i svih drugih zemalja koje su garanti Dejtona što je, prema ocjenama analitičara, simboličan gest koji će pokazati kako ko danas gleda na taj mirovni sporazum.

Politikolog Vojislav Savić smatra da je to dobar potez u smislu spuštanja tenzija i zaustavljanja igranke u vezi sa ordenom koji je namijenjen Putinu, kao simboličan čin vjekovne podrške i prijateljstva dva naroda.

- Većina građana je podržava tu odluku. Ako bi, s druge strane, zapadne zemlje odbile ponuđeno odlikovanje time bi pokazale da ne žele ispruženu ruku, već potčinjavanje. Ako želite saradnju prihvatićete dijalog, a ne samo one poglede na budućnost BiH kakve zagovaraju u Sarajevu, a to nije ni realno niti dugoročno održivo - izjavio je Savić za “Glas”.

Isto mišljenje ima politički analitičar iz Srbije Dragomir Anđelković. Za “Glas Srpske” podvlači da je Republika Srpska najlojalnija i Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH.

- Ponuda da ordenje dobiju predsednici svih država koje su garanti Dejtona je odlična, simbolični gest i potvrda da Srpska nikad neće rušiti Dejton. Problem je u onim državnicima koji su garant sporazuma, a ne poštuju svoju ulogu te dopuštaju Sarajevu da podriva Dejton s visokim predstavnicima - rekao je Anđelković.

Rusija je, s druge strane, kako je istakao, bila potpuno na liniji Dejtona te je i logično da je njen predsjednik Putin prvi odlikovan.

-  Ako bi neka zemlja odbila da primi Orden Republike Srpske to bi bila poruka da ne stoji iza Dejtona, da nameravaju da ruše sporazum i apsolutno poruka protivna međunarodnom pravu - zaključio je Anđelković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana