Orbanu najviše odlikovanje Republike Srpske

Srna
Orbanu najviše odlikovanje Republike Srpske

BANjALUKA- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci da je najviše odlikovanje Srpske povodom Dana Republike dodijeljeno premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, kao prijatelju Srpske.


"Prenosim mu pozdrave i u februaru ćemo u Banjaluci imati priliku da Orbanu uručimo odlikovanje", rekao je Dodik u obraćanju na ceremoniji uručenja odlikovanja povodom 9. januara - Dana Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik  Ordenom zastave sa zlatnim vijencem odlikovao je profesora emeritusa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nenada Kecmanovića i pjesnika, književnika i akademika Matiju Bećkovića.



Ordenom zastave sa srebrnim vijencem odlikovan je bivši ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Istim ordenom odlikovana je ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić za doprinos liječenju pacijenata iz Srpske, kao i zbog podrške zdravstvenom sistemu.

Karađorđevom zvijezdom prvog reda odlikovan je član Srpske akademije nauka i umjetnosti Milomir Stepić.

Posthumno, Karađorđevom zvijezdom prvog reda odlikovan je vlasnik kompanije "Sava Semberija" Milorad Krstić.

Ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovan je džudista Nemanja Majdov.

Posthumno je odlikovan Medaljom zasluga za narod ubijeni policijski službenik Nenad Marković iz Bijeljine, a Orden su primili supruga Jelena i petogodišnji sin Lazar.

U Banjaluci je u toku ceremonija uručenja odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima povodom Dana Republike - 9. januara.

Ceremoniji u Kulturnom centru Banski dvor prisustvuju premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i ministri u Vladi Srpske.

Svečanosti prisustvuju i predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.

U Kulturnom centru Banski dvor prisutni su i srpski akademik Matija Bećković, profesor emeritus Nenad Kecmanović, svjetski i evropski prvak u džudou Nemanja Majdov, te ostale visoke zvanice iz svih sfera društvenog života.

Nakon uručenja dodjele odlikovanja biće održana sjednica Senata.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana