Orban: Svrsishodan sastanak sa Dodikom, umjesto sankcija vjerujemo u dijalog

Srna
Foto: X

BUDIMPEŠTA- Sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom bio je svrsishodan, istakao je premijer Mađarske Viktor Orban.

On je u objavi na "Iksu" nakon sastanka sa Dodikom u Budimpešti napisao da je stabilnost Balkana ključna za EU.

"Stabilnost zapadnog Balkana ključna je za EU. Umjesto lekcija i sankcija, mi vjerujemo u dijalog i saradnju. Moj današnji sastanak sa predsjednikom Miloradom Dodikom bio je svrsishodan", naveo je Orban.

Sastanku Dodika i Orbana prisustvovao je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

Predsjednik Srpske, koji boravi u posjeti Mađarskoj, sastaće se u 11.00 časova u Sentandreji sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom budimskim Lukijanom.

Dodik će se u 14.15 časova sastati i sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom. Po okončanju sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova i trgovine predviđene su izjave za medije.

U Srpskom crkvenom muzeju u Sentandreji u 18.00 časova predsjednik Srpske otvoriće manifestaciju "Srpski dani - mjesec srpske kulture u Mađarskoj", te izložbu "Uroš Predić u Sentandreji".

Manifestacija "Srpski dani" održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske, a posvećena je predstavljanju srpske kulture, nauke i duhovnosti.

Organizator ove manifestacija je Eparhija budimska.

Orban i Dodik o evropskim integracijama zapadnog Balkana

Mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su danas u Budimpešti o evropskim integracijama zapadnog Balkana i kako Mađarska može da unaprijedi taj proces, prenose mađarski mediji.

Podsjeća se da je integracija zapadnog Balkana u EU važna za mađarsko predsjedavanje EU.

"Dodikova posjeta otvara vrata, jer je važan cilj mađarskog predsjedavanja EU što skorija integracija zapadnog Balkana u EU", navode mađarski mediji.

Budimpešta smatra da bi to poboljšalo konkurentnost EU.

Sastanku u Budimpešti prisustvovali su ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Sijarto je istakao da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik regionalni lider stabilnosti.

On je na "Fejsbuku" napisao da su konsultacije sa Dodikom uvijek korisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana