Orban: Izdvojiti novac i za Balkan, ne samo za Ukrajinu

Srna
Foto: D. Pozderović

BUDIMPEŠTA - RIA Novosti/ - Mađarska podržava brzo učlanjenje balkanskih zemalja u EU, uključujući BiH, i vjeruje da Unija treba da unaprijed omogući regionu pristup sredstvima za razvoj umjesto što sav novac šalje Ukrajini, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

U tekstu objavljenom na internet stranici Vlade Mađarske nakon jučerašnjeg sastanka Orbana sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto navodi se da je mađarski premijer istakao da Budimpešta, bez obzira na to šta se govori u Briselu, podržava brzo učlanjenje BiH i drugih balkanskih zemalja u EU.


"Smatramo da koheziona sredstva treba obezbijediti sada, bez čekanja na punopravno članstvo. Pristup razvojnim fondovima se mora unaprijediti i ne treba sav novac da ide samo u Ukrajinu, već se mora ulagati i u bezbjednost i razvoj na Balkanu", poručio je Orban.

On je dodao da je Balkan potrebniji EU nego što je Unija potrebna zemljama regiona, jer blok gubi konkurentnost, a "novi igrači" mogli bi da mu daju dinamiku.

EU se godinama pridržava svoje politike postepene integracije zemalja zapadnog Balkana. Hrvatska je u julu 2013. godine postala prva zemlja regiona koja se pridružila Uniji.

BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija imaju status kandidata za učlanjenje. EU zahtijeva da sve zemlje prvo sprovedu reforme, kako bi ispunile standarde bloka tokom zvaničnog procesa pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana