Optužnica protiv Delimustafića i ostalih pročitana šest godina nakon podizanja

Srna
Optužnica protiv Delimustafića i ostalih pročitana šest godina nakon podizanja

SARAJEVO - Optužnica protiv Alije Delimustafića i ostalih koja ih tereti za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje, preprodaju nekretnina i druga krivična djela, pročitana je danas pred kantonalnim sudom u Sarajevu poslije šest godina otkako je potvrđena.

Čitanje optužnice je kantonalno tužilaštvo započelo u aprilu.

Tužilac Mladen Jovičić pročitao je da Delimustafića terete za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje isprave, prevara, pranje novca, davanje lažnog iskaza i pomoć učininiocu poslije krivičnog djela.

Izetu Musiću stavlja se na teret organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, dok se Zoran Lončar, pored ovog, tereti i za pranje novca, prevaru i krivotvorenje isprave, prenosi Birn.

Emir Karača, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić i Samira Skorupan su, prema dijelu optužnice koji je pročitao Jovičić, optuženi da su zloupotrijebili položaj, dok se Kemo Kapur, pored zloupotrebe položaja, tereti i za pranje novca.
Seada Hadžića terete da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom pomoć učininiocu poslije krivičnog djela.

Zaim Spahović optužen je za zloupotrebu položaja i falsifikovanje isprave, kao i Ševala Arnautović, dok se Edina Mutevelić tereti da je pomogla drugom članu grupe da iskoristi službeni položaj i pridobije imovinsku korist, a Enver Delimustafić da je, uz ovo, počinio i krivično djelo podstrekivanje drugog na davanje lažnog iskaza.

Na današnjem ročištu trebalo je bude pročitana i optužnica protiv Hamdije Habula, ali je čitanje odgođeno jer nije dostavljena braniocima ostalih optuženih.

Branioci optuženih potvrdili su da nisu dobili optužnicu koju, kako su naveli, moraju imati, jer je predmet protiv Habula spojen s predmetom protiv Delimustafića i ostalih.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović donio je rješenje kojim je zadužio Tužilaštvo da odbranama dostavi optužnicu do narednog ročišta, koje je 23. jula, a na kojem je planirano njeno čitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana