Pale počinju s realizacijom najvećeg infrastrukturnog projekta u posljednjih 50 godina!

Anita Janković Rečević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Građani Pala već od iduće godine mogu računati na kvalitetnije, ali i jeftinije centralno grijanje zahvaljujući novoj savremenoj toplani čija će gradnja početi najkasnije na proljeće, kao i činjenici da će svaki potrošač dobiti besplatan kalorimetar pa će plaćati onoliko toplotne energije koliko i potroši.

To će omogućiti realizacija jednog od najznačajnijih kapitalnih projekata u oblasti komunalne infrastrukture u koji se opština upušta, zahvaljujući zajmu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat sistema centralnog grijanja. 

Sporazum u vrijednosti od deset miliona evra prije dva dana u Sarajevu su potpisali ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić i šef Kancelarije EBRD-a u BiH Manuela Nesl i to na način da se sedam miliona evra odnosi na zajam, dok su preostala tri miliona evra grant sredstva.  

Načelnik Pala Boško Jugović za “Glas” kaže da će im ovaj sporazum omogućiti da višegodišnju ideju pretoče u realnost i uspostave najkvalitetniji sistem daljinskog grijanja koji će u decenijama koje dolaze donijeti mnogo stanovništvu ove lokalne zajednice.

- Ranijom izgradnjom toplovoda do lokacije na kojoj će biti izgrađeno novo postrojenje toplane i projektnim rješenjima koja prate savremene standarde u ovoj oblasti Pale je prepoznato od EBRD i donatora kao prva lokalna zajednica u Srpskoj i BiH koja će toplotnu energiju dobijati iz obnovljivih izvora energije, što je u skladu i sa agendom EU. To nam je omogućilo da budemo i korisnici najpovoljnijeg kreditnog aranžmana koji trenutno postoji na evropskom finansijskom tržištu - naveo je Jugović. 

On je naglasio da obnova sistema centralnog grijanja predstavlja najveći projekat obnove komunalne infrastrukture u Palama u posljednjih 50 godina, navodeći da će odmah prionuti na posao.  

- Tendersku proceduru ćemo započeti što prije kako bi s radovima mogli početi već od sredine novembra. Projekat podrazumijeva gradnju nove toplane, rekonstrukciju kompletne toplovodne mreže te ugradnju kalorimetra - rekao je Jugović. 

Ukoliko gradnja počne na jesen Jugović očekuje da će građani već u zimskoj sezoni 2025/2026. imati kvalitetnije grijanje. 

- Nova toplana preuzeće zagrijavanje 60.000 kvadratnih metara prostora, što stambenog što poslovnog. To su potrošači koji su već na mreži, ali ono što je najbitnije jeste to da očekujemo priključenje novih. Sve buduće saglasnosti za gradnju biće usmjerene tako da svi novi objekti budu priključeni na centralno grijanje čime ćemo isključiti mogućnost grijanja na struju ili neki drugi energent koji bi nam mogao praviti probleme. Osnovni energent u novom postrojenju biće gas i biomasa - naglasio je Jugović i dodao da će nova toplana biti uz svadbeni salon “Kometa” dok će sadašnja, koja se nalazi u centru, biti uklonjena.  

EKOLOGIJA

Boško Jugović kaže da će u okviru projekta biti nabavljena mehanizacija, odnosno drobilica i kamion, koja će toplani omogućiti da od lokalnog šumskog gazdinstva “Jahorina” preuzima celulozno i otpadno drvo. 

-  To će znatno doprinijeti čišćenju naših šuma te zaštiti i očuvanju ekologije - kazao je Jugović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana