Opština Kakanj će platiti troškove sanacije pravoslavne kapele

Srna
Opština Kakanj će platiti troškove sanacije pravoslavne kapele

KAKANj - Načelnik opštine Kakanj Mirnes Bajtarević rekao je da će opština platiti troškove sanacije kapele na pravoslavnom groblju u selu Bosna iz koje su nepoznata lica ukrala bogoslužbene predmete, te zatražio od pravosuđa da počinioci oštro budu kažnjeni.

-Mojim uvaženim sugrađanima pravoslavne vjere upućujem izraze dubokog poštovanja i istinskog žaljenja zbog onog što se dogodilo u selu Bosna - rekao je Bajtarević i dodao da duboko žali i zbog slučajeva krađa na katoličkim grobljima.

On je naveo da je ponosan na činjenicu da su "lijepi međuljudski odnosi i tolerancija najljepši ukras Kaknja", prenio je "Avaz".

-To se ogleda u značajnim novčanim izdvajanjima za projekte Srpske pravoslavne crkvene opštine Kakanj, od obnove i proširenja Parohijskog doma, rekonstrukcije pravoslavne crkve, do obnove kapela, popravke puteva koji vode do kapela i drugo - rekao je Bajtarević.

Nepoznata lica provalila su u kapelu na pravoslavnom groblju u selu Bosna, kod Bilješeva u opštini Kakanj, iz koje su ukradeni neki od bogoslužbenih predmeta, a razbijen je i prozor, potvrdio je juče Srni paroh kakanjski jerej Dragiša Cvjetković.

Cvjetković kaže da su parohijani vidjeli da je polomljen prozor na kapeli kada su, na Zadušnice, obišli pravoslavno groblje.

-Pregledom je utvrđeno da je iz kapele ukradeno kandilo, jedna ikona, metalni svijećnjak i nekoliko boca vina, te da je pričinjena materijalna šteta na prozoru koji je polomljen. Nadamo se da će počinioci biti pronađeni - rekao je Cvjetković.

On je podsjetio da je kapela u selu Bosna početkom devedesetih godina devastirana nakon što je srpsko stanovništvo izbjeglo iz Bilješeva i okolnih sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana