Opasnosti koje se kriju pred Banjalukom i Beogradom: Lobisti jači i od međunarodnog prava

Veljko Zeljković
Opasnosti koje se kriju pred Banjalukom i Beogradom: Lobisti jači i od međunarodnog prava

BANjALUKA - Pravo i pravda u svijetu se selektivno sprovode te se zbog toga pojedine političke ideje, poput stvaranja nekakve unitarne BiH ili velike Albanije, mogu realizovati ukoliko se angažuju poznati svjetski lobisti i obezbijedi konstantan i nepresušan izvor finansiranja za propagiranje ovih ciljeva.

Upozorava na ovo direktor Centra za društvenu stabilnost iz Novog Sada Ognjen Karanović navodeći kako Srpska i Srbija moraju naći načina i novčanih sredstava, pogotovo zbog sve većih pritiska u vezi sa unitarizacijom BiH i nezavisnošću KiM, za agresivniju spoljnu politiku i veće lobiranje u svijetu kada je riječ o pitanjima koja su od egzistencijalnog značaja za srpsku stranu. 

- Međunarodno pravo je kreirano kako bi se male zemlje zaštitile. Kada kažem male, tu mislim na države koje imaju manje od deset miliona ljudi. I ono je jedina zaštita, uslovno rečeno, malih naroda. Ali, isto tako, ne treba zaboraviti da velike sile to međunarodno pravo koriste po potrebi, u skladu sa svojim trenutnim geopolitičkim ciljevima. Zato je neophodno raditi na širenju istine i zaštiti srpskih interesa, a lobiranje je deo toga -  istakao je za “Glas Srpske” Karanović. 

I Srpska i Srbija se, kako kaže, danas nalaze u nepovoljnom geopolitičkom položaju, što je jednim dijelom i zbog toga što u nekom prethodnom periodu srpska strana nije znala da prepozna značaj lobiranja u svijetu.

- Možda nismo imali dovoljno novca ili nismo znali da ga obezbedimo. Poslednjih nekoliko godina smo uspeli da nešto uradimo, ali moramo i dalje nalaziti načina da štitimo svoje nacionalne interese. U pomenuto međunarodno pravo ne treba slepo verovati, jer je ono prevrtljivo, pogotovo u slučaju geopolitičkih igara - istakao je Karanović.

Kako kaže, sjeća se da se Radovan Karadžić, dok je još trajao građanski rat u BiH, susreo sa jednom delegacijom Srba iz Amerike koja mu rekla kako je neophodno napraviti tim koji će lobirati za srpsku stvar u SAD. On je tada rekao kako nema novca za to.

- Da ga je bilo, ko zna kako bi se sve završilo. Pored toga, ne znam zbog čega, kod nas se lobiranje doživljava kao nešto negativno i bespotrebno. Kako onda da očekujemo da neki, recimo, američki političar zna gde je uopšte Republika Srpska, Srbija, ili Balkan, ili i ono što nas muči? Šta je kosovski presedan ili šta u Dejtonskom sporazumu piše? Ko je u pravu, ko ne -  navodi Karanović.

Kaže i da nije nikakva tajna da se godinama unazad izdvaja ogroman novac od strane pojedinih bošnjačkih i albanskih krugova kojim se plaćaju određeni političari i lobisti, prije svega u SAD i Velikoj Britaniji, ali i dijelu evropskih zemalja, poput Holandije ili Njemačke.

- Moćan albanski lobi decenijama postoji i on je izuzetno jak. Postoje indicije da dobar deo novca za finansiranje ovih lobističkih aktivnosti dolazi iz crnih fondova, od prodaje oružja i droge. Ne treba zaboraviti da je albanska mafija na istočnoj obali SAD decenijama jedna od najmoćnijih. Oni su u proteklom periodu, prema nekim procenama, potrošili desetak milijardi dolara za “kupovinu” američke podrške. Koliko mi je poznato, i bošnjačka strana u BiH ulaže značajan novac u lobiranje. On je u prethodnom periodu obezbeđivan od strane bogatih arapskih država. Danas je to preko raznih bošnjačkih udruženja i organizacija koje finansiraju najveće kompanije iz FBiH - poručio je Karanović.

Na kraju je dodao i da nikako ne treba potcijeniti moć lobista, pogotovo u SAD, te da je ovu aktuelnu političku bitku neophodno ozbiljnije shvatiti i pored toga što je međunarodno pravo vrlo jasno i kada je u pitanju Srpska, ali i Kosovo. 

Crtanje karata

Novinar Velimir Grgić, gostujući u nedavnoj emisiji “Nedjeljom u 2”, otkrio je kako se 2014. u Londonu susreo s jednim hrvatskim “političarem iz sjenke” koji mu je tada prenio kako se “opasno kuva oko stvaranja velike Albanije”. Prema riječima Grgića, taj političar mu je ispričao kako je u jednom od britanskih instituta vidio mape velike Albanije, ali i kako je tada shvatio koliko je moćan albanski lobi koji je čak finansirao i pjevače albanskog porijekla. Nekoliko sedmica nakon ovog razgovora desio se dron sa zastavom velike Albanije na fudbalskoj utakmici u Beogradu. Zahuktala se priča oko Albanije i Kosova, a pojavljuje se i pjevačica Dua Lipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana