Opasni otpad na dnevnom redu sljedeće godine

Marijana Miljić Bjelovuk
Opasni otpad na dnevnom redu sljedeće godine

BANjALUKA - Vlada Srpske u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) ući će u program zbrinjavanja opasnog otpada iz Gudronske jame u Modriči, a konkretne aktivnosti na tom polju trebalo bi da počnu iduće godine.

Kazao je to “Glasu” ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik te naveo da za sada ne raspolaže detaljima ovog projekta, osim da će aktivnosti početi iduće godine.

- U narednom periodu uslijediće sastanci na kojima ćemo definisati sam projekat i korake realizacije - kazao je Vipotnik.

On je u avgustu ove godine, a nakon izbijanja požara u Gudronskoj jami, najavio da bi nadležni u Vladi  Srpske trebalo da počnu pregovore sa jednim međunarodnim partnerom u vezi s rješavanjem gorućeg problema u Modriči.

Tada nije želio da otkriva o kojem međunarodnom partneru je riječ, ali je dodao da su nakon izbijanja požara u Gudronskoj jami kontaktirali više stranih partnera.

Vipotnik je u avgustu i najavio da će projekat zbrinjavanja gudrona uključiti i sve druge relevantne faktore, odnosno opštinu Modriču, Rafineriju ulja u toj lokalnoj zajednici te  ostale subjekte.

Načelnik opštine Modriča Jovica Radulović rekao je da ga do sada niko nije kontaktirao iz Vlade RS o pitanju rješavanja problema i zbrinjavanja gudrona u njegovoj lokalnoj zajednici.

- Koje sve korake Vlade RS preuzima, mi ne znamo i sve što saznamo to je putem medija. Niko nas nije do sada zvao na sastanke. Očekujem da će nas nadležni u Vladi, ako na kraju dođe do realizacije ovog projekta, kontaktirati. Radujem se ako će uopšte doći do rješavanja ovog gorućeg problema na području Modriče - kazao je “Glasu” Radulović.

Navodi i da ova lokalna zajednica traži način da riješi pitanje Gudronske jame u toj lokalnoj zajednici.

- I mi pokušavamo ostvariti komunikaciju sa nekim od stranih partnera i iznađemo način da se ovaj problem riješi. Do sada nemamo nikakvu povratnu informaciju od stranih partnera i čim budemo imali nešto novo o tom pitanju obavijestićemo javnost - zaključio je Radulović.

Na lokalitetu Gudronske jame kod Modriče 14. avgusta izbio je požar zbog kojeg je proglašena vanredna situacija na dijelu te lokalne zajednice. Požar je nakon nekoliko dana ugašen, ali tamošnje stanovništvo strahuje da je isparavanje moglo ostaviti i posljedice na njihovo zdravlje.

Računi

Problem je nastao i u vezi sa plaćanjem računa za gašenje požara u Gudronskoj jami u avgustu. Ti računi, teški više od milion maraka, proslijeđeni su iz opštine ka Vladi Srpske, jer u toj lokalnoj zajednici smatraju da je požar nastao na lokalitetu koji je u javnim evidencijama u posjedu Rafinerije ulja i Srpske. Navode da su oni gasili požar jer je on izbio na teritoriji Modriče te da nemaju nikakvu obavezu o pitanju plaćanja računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana