Opasan virus širi se Evropom!

Agencije
Opasan virus širi se Evropom!

Virus koji potiče iz Južne Amerike i širi se pomoću insekata prvi put je otkriven u Evropi!

Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) navodi da je Oropuš virus ili OROV, prijavljen kod 19 osoba u posljednja dva mjeseca. Dvanaest je prijavljeno u Španiji, pet u Italiji, a dva u Njemačkoj.

Za sada ne postoji vakcina za bolest koja potiče od ljenjivaca i majmuna, ali i ptica. Stručnjaci kažu da virus potiče iz iste porodice bolesti kao i Zika virus i Denga koji su potencijalno smrtonosni.

Groznica koja nastaje nakon zaraze uključuje simptome kao što su glavobolja, mučnina, povraćanje, bolovi u mišićima i zglobovima...

Doktor Deni Altman, profesor imunologije na Imperijal koledžu u Londonu, upozorava na OROV.

STRUČNjACI UPOZORAVAJU NA VIRUS

- Definitivno treba da budemo zabrinuti. Stvari se mijenjaju i mogu postati nezaustavljive - rekao je Altman za britanski Telegraf.

Simptomi obično počinju četiri do osam dana nakon ujeda i u teškim slučajevima bolest može dovesti do meningitisa. ECDC navodi da su smrtni ishodi izuzetno rijetki i da je oporavak od bolesti uobičajen. U većini slučajeva simptomi nestaju u roku od četiri dana

Izbijanja virusa do danas su prijavljena u nekoliko zemalja Južne i Centralne Amerike i Kariba. Od početka godine zabilježene su specifične epidemije u Brazilu, Boliviji, Kolumbiji, Peruu, a nedavno i na Kubi.

Čak osamnaest oboljelih Evropljana vratilo se sa groznicom sa Kubu dok je jedan zaraženi u Italiji putovao u Brazil. Između januara i sredine jula zabilježeno je više od 8.000 slučajeva zaraze u Brazilu, Boliviji, Peruu, Kolumbiji i Kubi. ECDC je zbog takvih brojki rekao da je vjerovatnoća zaraze za građane EU koji putuju ili borave u oblastima epidemije trenutno procijenjena kao umjerena. Evropske vlasti savjetuju turistima koji putuju u pogođena područja da nose košulje sa dugim rukavima i duge pantalone da bi smanjili rizik od ujeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana