Premijer u Posavskom kantonu ne zna etnički sastav svoje vlade

Marijana Miljić Bjelovuk
Premijer u Posavskom kantonu ne zna etnički sastav svoje vlade

ODžAK - Ombudsman za ljudska prava BiH potvrdio je navode da je u Vladi Posavskog kantona narušena konstitutivnost naroda, što prema riječima tamošnjih predstavnika Srba predstavlja prvu pravnu pobjedu diskriminisanih građana.

Naime, Srpsko građansko udruženje “Posavina” još u martu ove godine obratilo se Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH sa žalbom da je konstitutivnost naroda u Vladi Posavskog kantona narušena te tražilo reakciju nadležnih.

Nadležni resor u Savjetu ministara se o tom pitanju obratio Ombudsmanu za ljudska prava BiH koji je nakon nekoliko mjeseci potvrdio navode Srba.

- Utvrđeno je da je došlo do diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti, konkretno po osnovu etničke pripadnosti podnosilaca žalbe, zbog činjenice da konstitutivni narodi nisu ravnopravno zastupljeni u sastavu Vlade Posavskog kantona, odnosno da nije formirana vlada u skladu sa ustavima FBiH i Posavskog kantona - naveo je ombudsman za ljudska prava.

Tokom sagledavanja situacije zaštitnici prava građana tražili su informaciju od same Vlade Posavskog kantona, a sa te adrese poručili su da uopšte ne posjeduju informacije o etničkom izjašnjavanju ministara, ali i dodali da je izvršno tijelo imenovano u skladu sa ustavom Kantona na sjednici Skupštine u februaru ove godine.

Zbog svih uočenih propusta Ombudsman za ljudska prava izdao je preporuke Skupštini i Vladi Posavskog kantona da otklone utvrđene povrede prava te da bez odlaganja preuzmu mjere kako bi Vlada Posavskog kantona bila uspostavljena u skladu sa ustavnim načelima.

Takođe, dodali su da bi u roku od dva mjeseca od prijema njihovih preporuka, nadležni u Posavskom kantonu trebalo da obavijeste ombudsmana o realizaciji izdatih preporuka.

- Pored jasnog zakonskog okvira koji predviđa sastav kantonalne i svih ostalih vlada u skladu sa etničkim sastavom stanovništva, sam premijer Posavskog kantona Đuro Topić naveo je da nema saznanja niti informacije o etničkom izjašnjavanju ministara - rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Srpskog građanskog udruženja “Posavina” iz Odžaka Damir Ivetić.

Naglasio je da je hipotetički Topić kao mandatar krivično odgovoran za sve propuste jer nije sačinio vladu u skladu sa ustavima u BiH.

- Prema onome što je on rekao može se desiti da su svi ministri iz reda ostalih čime su ugrožena prava svih konstitutivnih naroda u Posavskom kantonu. To predstavlja opasan presedan, jer se vlade formiraju isključivo na osnovu kompetentnosti i po nacionalnom ključu, kako i stoji u svim ustavima u BiH - poručio je Ivetić.

Naglasio je da su preporuke Ombudsmana za ljudska prava prva pravna pobjeda svih naroda u Posavskom kantonu koji su formiranjem vlade diskriminisani.

- Preuzimaćemo dalje korake, mjere i radnje kako bismo dokazali krivičnu odgovornost pojedinaca, jer se sve svodi na podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava u BiH i zloupotreba položaja i ovlaštenja - zaključio je Ivetić.

Topić nije odgovarao na pozive “Glasa Srpske” tako da nismo uspjeli saznati da li su preduzeli neke mjere o pitanju preporuka Ombudsmana za ljudska prava.

Borba za egzistenciju

Iz Srpskog građanskog udruženja “Posavina” u više navrata naveli su da srpski povratnici u Posavskom kantonu u FBiH žive na ivici egzistencije - bez vode i struje, ali i prava na srpski jezik i na rad.

- Srpski narod u FBiH bori se za egzistenciju i opstanak, jer u 21. vijeku nemamo pravo na rad, na izučavanje maternjeg jezika, pravo na vodu, struju i ostale osnovne potrebe - kazao je ranije Ivetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana