Okrugli sto u Banjaluci: Srpska pod stalnim pritiskom, bori se za očuvanje autonomije

Srna
Okrugli sto u Banjaluci: Srpska pod stalnim pritiskom, bori se za očuvanje autonomije

BANjALUKA - Na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci održan je okrugli sto o temi "Dejton - juče, danas i sutra", na kojem su profesori i studenti ove visokoškolske ustanove iznijeli poglede i mišljenja o Dejtonskom mirovnom sporazumu.

S okruglog stola poručeno je da Republika Srpska danas ostvaruje svoju autonomnu poziciju unutar BiH i da koristi sve instrumente da bi ostvarila svoj unutrašnji suverenitet.

U okviru prve sesije govorio je profesor Đorđe Vuković o temi "Prelom duha Dejtona" i Božana Tintor - "Dejtonski mirovni sporazum, poraz ili pobjeda u kulturama pamćenja Srba, Hrvata i Bošnjaka?".

-Republika Srpska ostvaruje svoju autonomnu poziciju unutar BiH i koristi sve raspoložive instrumente kako bi, prije svega, u potpunosti obezbijedila svoj unutrašnji suverenitet. Srpska koristi sva raspoloživa sredstva i mehanizme kako bi sačuvala svoju autonomiju koja je pod stalnim pritiskom i pokušajima otimanja nadležnosti -izjavila je docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nina Sajić.

Sajićeva, koja je na skupu govorila o temi "Federalna i institucionalna arhitektura Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekla je da se pod izgovorom evropskih integracija BiH, a prvenstveno Republici Srpskoj pokušavaju oduzeti neke nadležnosti, dok brojne države koje imaju kompleksno ustavno uređenje mogu da ostvaruju sva svoja prava i prosperitet i da budu članice EU.

-Predstavnici Republike Srpske jedini su čuvari Dejtonskog sporazuma. Jedino dosljedno primjenjivanje ovog sporazuma može biti neka vrsta garancije opstanka BiH - zaključila je Sajićeva.

Profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Vlade Simović upozorio je da bi svaki razgovor o raspakivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma vodio u sukob i konflikte.

-To se posebno odnosi na fundamentalne nadležnosti koje imaju BiH, entiteti, pitanje pariteta, autonomije, veta, institucija i kako se biraju predstavnici u te institucije - rekao je Simović novinarima.

Poručio je da BiH nisu potrebni nikakvi sukobi, te da je jedini ispravni put u ovom trenutku da se povuku strane sudije iz Ustavnog suda BiH, da se ugasi OHR, koji više dijeli nego spaja ljude u BiH, te se sastanu domaći akteri i pregovaraju o svim ostalim pitanjima na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma bez uplitanja stranih aktera.

Simović je zaključio da je ključni problem u BiH što dio političke elite ne želi Dejtonski mirovni sporazum, već nastoji da ga opstruiše, ali to radi i dobar dio međunarodne zajednice.

Asistent na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Siniša Simikić rekao je novinarima da pitanje demarkacije međuentitetske granice još nije dolazilo u prvi plan zbog nekih pitanja koja su ranije bila primarnija, kao što su očuvanje policije Republike Srpske i reforma vojske.

Simikić je rekao da je pitanje granice u posljednja dva mjeseca u Republici Srpskoj aktuelizovano skupovima "Granica postoji".
On je naveo da još nije poznato da li će u narednom periodu biti konkretnijih poteza Republike Srpske kada je riječ o demarkaciji međuentitetske granice.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana