OHR: Simbolima Srpske baviće se Ustavni sud BiH

Agencije
OHR: Simbolima Srpske baviće se Ustavni sud BiH

SARAJEVO – OHR (na čijem je čelu Kristijan Šmit koga Srpska ne priznaje za visokog predstavnika) je najavio da će se Ustavni sud BiH baviti usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u Srpskoj, koji je prošle sedmice usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

-Na Ustavnom sudu BiH će biti da ocijeni ustavnost zakona u svjetlu svoje dosadašnje sudske prakse - rekli su iz OHR-a, prenosi Fena.

Agencija prenosi da im je iz OHR-a rečeno da usvajanje izmjena i dopuna Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u Republici Srpskoj ima za cilj implementaciju, kako navode, “deklaracije takozvanog svesrpskog sabora kako bi se stvorio pravni osnov za isticanje zvanične himne i grba Republike Srbije u Republici Srpskoj kao svesrpskih simbola”.

Iz OHR-a, kažu, podsjećaju da je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim te iste simbole koji su tada bili određeni kao zvanični grb i himna Republike Srpske, prenosi portal sarajevskog „Avaza“.

Sud je navode tada obrazložio da su ti „zvanični simboli u suprotnosti sa ustavnim principom kolektivne ravnopravnosti konstitutivnih naroda, budući da se time ističe istorija, tradicija, običaji i vjerski i nacionalni identitet Srba, i nameću takve vrijednosti pripadnicima drugih konstitutivnih naroda, drugim građanima i ostalima na teritoriji Republike Srpske“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana