OHR: Samo BiH može uređivati pitanje državne imovine

Tanjug
OHR: Samo BiH može uređivati pitanje državne imovine

SARAJEVO- Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) reagovala je na odluku Narodne skupštine Republike Srpske o usvojenom Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti uz poruku da „prema relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH, samo država BiH, kao titular državne imovine, može uređivati pitanje državne imovine odgovarajućim zakonima koje usvoji Parlamentarna skupština BiH“.

OHR tvrdi da „ državnom imovinom može raspolagati samo država BiH, kako je to izričito uređeno Zabranom raspolaganja državnom imovinom“. Svako raspolaganje koje je protivno odredbama te zabrane, dodaju, smatraće se ništavnim.

-Ustavni sud BiH je više puta potvrdio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama. Jednostrani koraci su neprihvatljivi. Oni ugrožavaju vladavinu prava, narušavaju pravnu sigurnost i sprečavaju sigurno poslovno i investicijsko okruženje. Djelovanje protivno jasnim odlukama Ustavnog suda koje su donesene u okvirima njegovih ustavnih ovlašćenja, moraju se tumačiti kao kršenje Opštem okvirnog sporazuma za mir - navodi se u odgovoru OHR-a za sarajevsku N1 tv..

Kažu da je Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira (PIK) u svojim saopštenjima jasno stavio do znanja da “očekuje od organa vlasti na svim nivoima u BiH da u potpunosti implementiraju odluke visokog predstavnika i obustave svaku dalju nezakonitu uknjižbu državne imovine” te pozvao “Parlamentarnu skupštinu BiH da se bez daljeg odgađanja angažuje i usvoji zakon koji uređuje ovo pitanje”. Do sada je, dodaju, „bilo više poziva da se razgovorom dođe do izbalansiranog i održivog rješenja ovog pitanja na nivou BiH“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana