OHR povodom podizanja optužnice protiv Dodika: Niko nije iznad zakona

GS
OHR povodom podizanja optužnice protiv Dodika: Niko nije iznad zakona

SARAJEVO- Kancelarija visokog predstavnika BiH (OHR) saopštila je, povodom optužnice podignute protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, da je poštovanje zakonskog i ustavnog okvira obaveza za svakoga i da niko nije iznad zakona.

-Poštovanje zakonskog i ustavnog okvira te podržavanje vladavine prava je od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo. To je obaveza za svakoga jer niko nije iznad zakona. OHR poziva sve građane i zvaničnike da poštuju zakone -navedeno je u komentaru OHR-a objavljenom na Tviteru.

Tužilaštvo BiH podiglo je u juče optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu

protiv Dodika i Lukića

Iz Tužilaštva BiH su naveli da Dodika i Lukića terete za krivično djelo iz člana 203a stav 1 Krivičnog zakona BiH.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je 9. jula odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju zakona .Riječ je o Zakonu o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, kojim je onemogućeno objavljivanje odluka OHR-a i Kristijana Šmita u Službenom glasniku Republike Srpske, kao i o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj koji predviđa da se odluke ovog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Nakon što je Lukić objavio ukaze predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika inspektori Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u prostorijama Službenog glasnika Republike Srpske u Banjaluci prikupljali određene informacije.

Podizanje optužnice protiv Dodika

direktan pokušaj poništenja institucija Srpske

Kristijan Šmit rekao je 1. jula da je "odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana