OHR: Odluka NSRS neprihvatljivo kršenje Dejtonskog sporazuma

Tanjug
OHR: Odluka NSRS neprihvatljivo kršenje Dejtonskog sporazuma

SARAJEVO - Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ocijenila je danas da usvajanje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj, predstavlja neprihvatljivo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, prijetnju vladavini prava u RS i napad na ustavni poredak BiH.

U saopštenju OHR-a, objavljenom na Tviteru, povodom tog "pokušaja Narodne skupštine Repubike Srpske da ospori autoritet Ustavnog suda BiH", kaže se da su te odluke nelegalne, kao i da je za njih, prije svega, odgovoran predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Republika Srpska mora da poštuje svoje obaveze prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, što znači potpuno poštovanje ustavnopravnog poretka BiH u skladu sa Aneksom 4", dodaju iz OHR-a.

Ističe se da Kristijan Šmit nudi političku saradnju svim akterima u Srpskoj, kako bi se pomoglo NSRS da ispuni svoje zakonske obaveze, uz potpuno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Prvi korak je odbacivanje bizarnog i avanturističkog podrivanja Dejtona i dejtonskih institucija od strane Milorada Dodika. Naš zajednički prioritet je prosperitetna budućnost za sve građane BiH, i da njihova volja bude ispoštovana u rezultatima slobodnih demokratskih izbora", zaključuje OHR.

Narodna skupština Republike Srpske u utorak je po hitnom postupku usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da ovaj zakon predviđa da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske, dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH, prenio je RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana