Ognjen Karanović, politički analitičar, za "Glas": Predstavnici BiH u Strazburu pokazali licemjerje

Veljko Zeljković
Ognjen Karanović, politički analitičar, za "Glas": Predstavnici BiH u Strazburu pokazali licemjerje

Ukoliko samoproglašeno Kosovo bude i zvanično primljeno u Savjet Evrope (SE) to neće suštinski naštetiti poziciji Srbije, jer to i nije neko važno tijelo unutar Evropske unije, kaže direktor Centra za društvenu stabilnost iz Novog Sada Ognjen Karanović.

- Ali ono što je indikativno jeste momenat kada je ovo urađeno, u jeku pregovora Beograda i Prištine. Na taj način pojedine zemlje Evropske unije samo nastavljaju s onim što su započele još 2008. godine, da na bilo koji način potvrde nešto što ne može imati međunarodnu potvrdu, “nezavisnost” Kosova. Zbog toga oni sve ovo i rade, kako bi privremenim prištinskim institucijama pružili bilo kakav osećaj državnosti - istakao je u intervjuu za “Glas Srpske” Karanović.

GLAS: Da li očekujete da se nešto promijeni u spoljnoj politici Srbije, pogotovo prema onim zemljama koje su u Strazburu glasale za ulazak Kosova u SE ili su bile uzdržane, poput Ukrajine i BiH?

KARANOVIĆ: Evropskim zvaničnicima nije stalo do pravog i suštinskog dijaloga i sporazuma između Beograda i Prištine. Oni na ovaj dijalog gledaju kroz oči Prištine, odnosno albanskih separatističkih snaga na KiM. I na primeru Ukrajine, ali i BiH, vidimo sav besmisao međunarodne politike. Bošnjačka politička elita decenijama unazad vodi jednu dvosmislenu politiku. Zalažu se za integritet BiH, a pritom negiraju onaj koji ima Srbija. S druge strane, Srbija nikada nije dovela u pitanje dejtonski suverenitet i integritet BiH. Oni koji su glasali za prijem Kosova ili su bili uzdržani, nisu imali dovoljno časti, ni poštenja da budu principijelni, jer ako se vi zalažete za suverenitet svoje zemlje, kako to pravo možete negirati drugim.

GLAS: A šta je krajnji cilj tih, kako ste ih nazvali, kosovskih mentora, prije svega SAD i Njemačke?

KARANOVIĆ: Kao prvo, oni znaju da Srbija nikada neće priznati Kosovo. To im je kristalno jasno. Mogu oni kosovske Albance da uvode u razne evropske institucije, kao što je i Savet Evrope, ali to nikada neće naterati Beograd da promeni svoj stav. Vašington želi da BiH i Kosovo, koji se još uvek nalaze iza gvozdene zavese koja se pravi prema Rusiji, stavi pod jedan NATO kišobran. Zbog toga oni i Albance, ali i Bošnjake, doživljavaju kao strateške partnere i saveznike. Ali sve to neće ojačati “državnost” Kosova, pa ni BiH. Još uvek postoji međunarodno pravo i sporazumi i na njima i dalje treba insistirati. Nema sumnje da su pred Srbijom teški izazovi, ali kako vreme prolazi postaje jasno i da ti pojedini planovi zapadnih zemalja neće biti ostvarivi.    

GLAS: Da li su i “kontejner izbori”, kako su ih mnogi nazvali, na kojima su se birali novi načelnici u četiri opštine na sjeveru KiM s većinskim srpskim stanovništvom dio tih novih pritisaka na Srbiju?

KARANOVIĆ: Situacija na Kosovu i Metohiji nije bila nikad teža. Ovi anti, odnosno kvaziizbori koji su održani uz amanet Vašingtona i Nemačke, su smešni, ali i tragični, jer na njima nije učestvovalo 98 odsto građana. I onda neko kaže kako su legitimni. Pa kako? To što je Aljbin Kurti na ovaj način u srpskim sredinama za čelne ljude stavio Albance, sumrak je demokratije i najbolji pokazatelj sistemskog nasilja kojem je srpsko stanovništvo svakodnevno izloženo na Kosovu i Metohiji.  Upitao bih s kojim narodom će ti novi načelnici da “upravljaju”. Takođe, upitao bih kosovske mentore kako to da su im ovi izbori legitimni. Šta ih to čini takvim. I iz ovog primera mi možemo videti koje su njihove stvarne namere. Da obesmisle život Srba na Kosovu.

Dva procesa u BiH

GLAS: Kako komentarišete situaciju u BiH, pogotovo zbog sve većih tenzija koje su podignute zbog pitanja imovine?

KARANOVIĆ: U BiH se trenutno vode dva paralelna procesa, jedan je vezan za NATO, drugi na razvlašćivanju Srpske. Unitarizacija BiH se sprovodi po političkom programu SDA, koji prate i ostale bošnjačke partije. Sve ovo, naravno, komplikuje političke odnose unutar BiH, pogotovo jer su namere zapadnih mentora da kroz svoj protektorat zauvek ostanu u BiH. Zbog toga se i podržavaju bošnjačke političke elite, kako ne bi bio uspostavljen jedan balans, suživot. Bošnjaci treba da shvate da su oni sama igračka u rukama tih navodnih dušebrižnika. Kada bi bošnjačka strana to promenila i priznala, ne samo na rečima, da je BiH država tri naroda, sve bi bilo drugačije, bolje. Ali bojim se da do toga neće doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana