Oglasio se Hurtić povodom napada na srpsku djecu u Mostaru

GS
Oglasio se Hurtić povodom napada na srpsku djecu u Mostaru

SARAJEVO - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić osudio je nedavne napade na djecu srpske nacionalnosti u Baćevićima kod Mostara, kao i na bošnjačku u mostarskom naselju Opine, te naglasio da nadležne institucije treba hitno da reaguju radi bezbjednosti svih građana, a posebno djece.

Hurtić je izrazio zabrinutost zbog porasta nasilja nad djecom, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Ovakvi napadi su potpuno neprihvatljivi i moraju biti odmah i temeljito istraženi. Djeca su najranjiviji članovi društva i njihova zaštita mora biti prioritet za sve nas - poručio je Hurtić.

On se sastao sa porodicama napadnute djece i pružio im podršku, ističući da će nadležne institucije učiniti sve da odgovorni za ovaj sramotni čin budu privedeni pravdi.

On je naglasio da nasilje nad djecom predstavlja neprihvatljiv čin i da se mora suzbiti.

- Napad na djecu je najteži oblik nasilja koji pogađa cijelo društvo. Ovdje sam da podržim ove porodice i da zajedno ponovimo poziv nadležnim organima da hitno riješe ove slučajeve, kako bi se spriječili slični napadi u budućnosti - rekao je Hurtić.

On je razgovarao i sa predsjednikom Koordinacije Srba Mostar Dušanom Golom o napadu na srpsku djecu u naselju Baćevići, te izrazio zabrinutost zbog ovog incidenta i naglasio potrebu za hitnim djelovanjem kako bi se osigurala bezbjednost i zaštita djece.

Hurtić i Golo razmijenili su informacije o trenutnom stanju djece i njihovih porodica, te o koracima koje je potrebno preduzeti kako bi se spriječili slični incidenti u budućnosti.

Ministar je osudio napad i istakao da je neprihvatljivo da se djeca, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, suočavaju sa nasiljem.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će, prema riječima Hurtića, preduzeti sve neophodne korake u skladu sa svojim nadležnostima kako bi podržalo porodice pogođene ovim incidentima i obezbijediti da pravda bude zadovoljena.

Hurtić je apelovao na zajednice da pokažu jedinstvo i međusobno poštovanje, te da se uzdrže od bilo kakvih djela koja bi mogla dodatno narušiti društvene odnose.

Na igralištu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići više nepoznatih lica napalo je srpsku djecu, a igralište i selo oblijepljeni su kukastim krstovima, slovom "U" i "HVO", potvrdili su Srni mještani ovog naselja.

Djeca su napadnuta u četvrtak, 22. avgusta, a mještani tvrde da se kroz selo ranije čula i rafalna pucnjava, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana