Oglasili se iz RAK: Evo koja su pravila za medije tokom kampanje

GS
Oglasili se iz RAK: Evo koja su pravila za medije tokom kampanje

SARAJEVO - Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ ukazala je, povodom predstojećih lokalnih izbora u BiH, na obavezu poštovanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju i javnom oglašavanju političkih subjekata u izbornom periodu.

U saopštenju RAK-a se precizira da je danas zvanično počela izborna kampanja za lokalne izbore u BiH, koja će trajati 30 dana.

U skladu s tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja počinje danas i trajaće do početka izborne tišine.

- Radi omogućavanja ostvarivanja jednakih prava na pristup informacijama, RAK poziva sve televizijske stanice da izborne programe u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim licima sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidim, te osobama sa intelektualnim i teškoćama u učenju/čitanju, ističe se u saopštenju.

Javne televizijske stanice imaju obavezu da obezbijede emitovanje neposrednog obraćanja u formatu pristupačnom licima sa oštećenjem sluha ili vida.

RAK podsjeća da izborna tišina važi za cijelu teritoriju BiH i sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija.

Izborna tišina počeće 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 5. oktobra u 7.00 časova i trajaće do njihovog zatvaranja, dok će zabrana objavljivanja rezultata javnog mnjenja početi 48 časova prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 4. oktobra u 7.00 časova i trajati do zatvaranja biračkih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana