OEBS: Potreban institucionalni odgovor za incidente uzrokovane mržnjom

Srna
Foto: AA

SARAJEVO - Misija OEBS-a u BiH pozvala je nadležne institucije na svim nivoima da preduzmu potrebne korake koji će voditi institucionalizaciji odgovora na sve oblike incidenata uzrokovanih mržnjom, te strateškom pristupu s naglaskom na prevenciju takvih pojava kroz uključivanje sva tri stuba vlasti.

Programski službenik za pitanja civilnog društva pri Misiji OEBS-a u BiH Namik Hadžialić rekao je danas da ta misija radi sa institucijama vlasti, policijom i civilnim društvom na svim nivoima, s ciljem odgovora na sve oblike incidenata uzrokovanih mržnjom, ali da primarna odgovornost za reakciju u takvim slučajevima pripada nadležnim organima.

On je ukazao i na važnu ulogu pripadnika zajednice u suprotstavljanju incidentima uzrokovanim mržnjom, kao i na važnost javne osude počinjenog djela i podrške žrtvama jer na taj način zajednice u cjelini šalju poruku žrtvama da nisu prepuštene same sebi, saopšteno je iz Misije OEBS-a.

"Osude utemeljene na činjenicama imaju pozitivan uticaj na zajednicu i u konačnici doprinose jačanju jedinstva među pripadnicima različitih grupa. Iz tog razloga, moramo upoznavati građane BiH sa pravnim okvirom koji pruža zaštitu za svaku ličnu ili grupnu karakteristiku", dodao je Hadžialić.

U saopštenju je navedeno da je Misija OEBS-a od 14. novembra do 7. decembra organizovala niz radionica, okruglih stolova, prezentacije, te radio-emisije, s ciljem borbe protiv incidenata motivisanih mržnjom.

Iz ove misije ističu da su ovi događaji okupili više od 100 predstavnika lokalnih vlasti, pripadnika policijskih agencija, te predstavnika organizacija civilnog društva, koji su upoznati o različitim pojavnim oblicima incidenata motivisanih mržnjom, njihovim implikacijama po odnose u zajednici, praćenjem i izvještavanjem, te značaju osude i odgovora na takve pojave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana