OEBS osudio Helezovu izjavu o podjeli Srpske

Srna
OEBS osudio Helezovu izjavu o podjeli Srpske

SARAJEVO - Misija OEBS-a u BiH osudila je sve izjave koje stvaraju podjele i izazivaju strah među stanovništvom BiH, pa i izjave ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza o podjeli Republike Srpske i brisanju njenog imena.

"Izabrani zvaničnici, kao što je i ministar Helez, imaju dužnost da ojačaju koheziju i podrže zajednice i pojedince, umjesto da se bave aktivnostima koje narušavaju bezbjednost i dobrobit", istakli su u OEBS-u u odgovoru Srni o Helezovim prijetnjama srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Helez je ranije govorio o podjeli Srpske na dva kantona, o brisanju njenog imena, te poručio da će Srbi "izvući deblji kraj" i da bi za Srbe bila "prednost" ako bi se sami iselili iz Srpske i BiH.

On je najavio da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

Helez je zaprijetio da će Srbi "izvući deblji kraj" ako se ne povinuju njegovom planu o podjeli i proći, kako je rekao, kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su protjerani u hrvatskoj akciji "Oluja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana