OEBS i UN obilježili 30 godina partnerstva u BiH

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi /OEBS /i UN obilježili su 30 godina partnerstva u BiH, ističući dalju podršku osnovnim pravima i slobodama, vladavini prava, odgovornom upravljanju te radu aktera i zajednica u izgradnji i održavanju mira u BiH.

Posljednjih godina UN i OEBS pojačali su napore i podršku usmjerenu na jačanje međusobnog povjerenja, razumijevanja i poštovanja širom BiH kroz saradnju sa organizacijama civilnog društva, učenicima, vjerskim zajednicama, kulturnim institucijama, kao i sa opštinskim i gradskim upravama podržavajući međuopštinsku i međuentitetsku saradnju, saopšteno je iz OEBS-a.

U okviru zajedničkih aktivnosti, UN i OEBS su zajedno sa Savjetom Evrope i EU u septembru 2022. godine pokrenuli inicijativu "Možemo bolje: Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama BiH", a šef misije OEBS-a u BiH Brajan Ageler istakao je da postoji veliki interes za ovaj projekat u cijeloj BiH.

"Saradnja na terenu između članova osoblja UN-a i OEBS-a koji rade u našim terenskim kancelarijama od ogromnog je značaja za identifikaciju partnera za rad i osmišljavanje projekata koji će ujedno imati brz učinak i dugotrajne rezultate", naveo je Ageler.

Rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald istakla je da su UN i OEBS spremni sarađivati sa svima u BiH koji žele promovisati prosperitetniju, pravičniju i održivu zemlju u kojoj ljudi žele ostati.

Formalna saradnja OEBS-a i UN u BiH uspostavljena je u proljeće 1993. godine, a prva područja saradnje obuhvatala su podršku povratku izbjeglica i interno raseljenih osoba, povrat imovine, obrazovnu reformu, jačanje lokalne uprave i kontrolu oružja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana