Oduzeti automobili odlaze u staro gvožđe

Marijana Miljić
Oduzeti automobili odlaze u staro gvožđe

Banjaluka - Vapaji brojnih institucija, ustanova i udruženja da im budu dodijeljeni na raspolaganje automobili, koje je zbog malverzacija pri uvozu oduzela Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, neće uroditi plodom jer će gotovo sva vozila biti prodata u staro gvožđe ili na auto-otpade.

Analizom koju je uradilo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH utvrđeno je da od 1.591 vozila koje se nalazi u skladištima UIO širom BiH samo devet ispunjava uslove za dalje korišćenje. Ostali automobili, čija je vrijednost u vrijeme oduzimanja bila nekoliko miliona maraka, biće prodati za bagatelu u staro gvožđe ili na auto-otpade.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević kazao je da su Ministarstvu transporta i komunikacija BiH dostavili spisak vozila, koja su pravosnažno oduzeta i nalaze se u skladištima.

- Ministarstvo transporta je predložilo da devet vozila, uz ispunjavanje ostalih uslova, bude uvršteno u dalji postupak. Očekujemo da nadležno ministarstvo donese potrebna rješenja za pomenuta vozila kako bi se moglo postupati s njima - rekao je Kovačević.

On je naglasio da je na sastanku u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH zaključeno da bude formirana radna grupa čiji će zadatak biti da na terenu utvrdi stvarno stanje svakog oduzetog vozila koje zbog starosti i devastiranosti ne može biti predmet homologacije, što je uslov da budu vraćena na ulicu.

- Radna grupa treba da napravi kategorizaciju vozila u smislu utvrđivanja podataka o vozilima, eventualnom postojanju prateće dokumentacije i stepena devastiranosti. Na osnovu utvrđenog stanja radna grupa treba da dostavi prijedlog šta uraditi sa svakim vozilom, odnosno da li će ono biti uništeno, prodato na auto-otpade ili pak nešto drugo - istakao je Kovačević.

Oduzeta vozila, među kojima su mnoga u vrijeme oduzimanja vrijedjela desetine hiljada maraka, od 2003. godine trunu u depoima i njihova vrijednost svakodnevno je opadala. Pored toga, UIO je za njihovo skladištenje godišnje plaćala čak 345.000 maraka.

Vozila su oduzimana prilikom uvoza zbog carinskih prekršaja. Iako je prvobitna ideja bila da automobili budu prodati na licitaciji, od toga se odustalo jer ne zadovoljavaju standarde definisane zakonskom legislativom za uvoz u BiH, a posebno nakon što je stupio na snagu sistem homologacije. Poslije toga se rodila ideja da automobili budu dati na korišćenje institucijama, ustanovama i udruženjima, ali ni od toga nije bilo ništa.

Ekonomisti kažu da je došlo do najgoreg mogućeg rješenja da automobili ne budu ni prodati dok su vrijedjeli, ni dati javnim službama koje kubure sa voznim parkom.

- U bivšoj Jugoslaviji bilo je regulisano da se oduzeta vozila prodaju čim se steknu uslovi za to kako se ne bi stvarali nepotrebni troškovi ili umanjivala njihova cijena činjenicom da dugo stoje. Postojala je i mogućnost da se ta vozila dodijele javnim službama kojima je to bilo potrebno. Ti modeli su lako mogli biti primijenjeni i u ovom slučaju - kazao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Prema njegovim riječima, nebriga nadležnih institucija da ovaj problem bude riješen na vrijeme dovela je do apsurdne situacije da čuvanje zaplijenjenih vozila iziskuje značajne troškove, a da im istovremeno opada vrijednost, zbog čega će završiti u starom gvožđu.

Šverc

Zbog pokušaja šverca službenici UIO su tokom ove godine privremeno oduzeli robu čija je vrijednost procijenjena na oko 700.000 KM.

- Među privremeno oduzetom robom najviše je cigareta koje su nezakonito prodavane na tržištu BiH, zatim tekstilnih proizvoda, kozmetike, sunčanih i dioptrijskih naočara i auto-dijelova - rekao je Kovačević i dodao da se akcizna roba najčešće uništava, dok druga ide na aukciju.

J. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana