UIO: Srpska treba FBiH isplatiti 28 miliona KM

Srna
UIO: Srpska treba FBiH isplatiti 28 miliona KM

SARAJEVO - Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH danas je održao konstitutivnu sjednicu na kojoj je za predsjedavajućeg izabran ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija.

Članovi Upravnog odbora UIO, kojeg čine tri ministra finansija i tri člana iz reda eksperata, za predsjedavajućeg su jednoglasno izabrali Tegeltiju, dok je za zamjenika imenovana federalni ministar finansija Jelka Miličević, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

S obzirom na to da su ispunjeni svi zakonski i poslovnički uslovi, Tegeltija je otvorio prvu redovnu sjednicu na kojoj je usvojena odluka o drugom privremenom poravnanju na osnovu kojeg Republika Srpska treba da isplati Federaciji BiH 28.826.865 KM.

Upravni odbor dao je pozitivno mišljenje na odluke koje se tiču carinskih olakšica pri uvozu električnih i hibridnih automobila, ali i mineralnih đubriva.

Članovi Upravnog odbora primili su k znanju Izvještaj o realizaciji odluke o količinama dizel-goriva na koje se ne plaća putarna za 2022. godinu.

Upravni odbor UIO usvojio je i Pravilnik o određivanju minimalne rezerve za izmirivanje obaveza Uprave u vezi sa indirektnim porezima, ostalim prihodima i taksama.

Prilikom obrazloženja Izvještaj o obavljenoj finansijskoj reviziji UIO za 2021. godinu istaknuto da je Uprava imala pozitivno mišljenje, a većina primjedbi revizora u međuvremenu su usklađene sa važećim aktima, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana