Odmetnuti ambasadori podmeću i lažu

Veljko Zeljković
Odmetnuti ambasadori podmeću i lažu

SARAJEVO - Pitanje odmetnute grupe ambasadora, među kojima je i Zlatko Lagumdžija, a koji u međunarodnim institucijama iznose svoje privatne stavove, a ne Predsjedništva BiH, uskoro će biti adekvatno riješeno.

Poručio je ovo predsjednik Srpske Milorad Dodik reagujući na nezakonito, neustavno i samovoljno ponašanje ambasadora BiH pri Stalnoj misiji Ujedinjenih nacija Zlatka Lagumdžije koji je, kako je istakao, samo nastavio sa dosadašnjom praksom svog prethodnika Svena Alkalaja, ali i Bisere Turković, da mimo odluka Predsjedništva BiH, koje je jedino nadležno za vođenje spoljne politike, iznosi i promoviše svoje privatne političke stavove, ali i jednog naroda u BiH.

- Imenovanje Zlatka Lagumdžije na ovo mjesto sporno je od početka, ali Republika Srpska je željela ostati dosljedna stavu da se ne upliće u imenovanja koja dolaze od strane Bošnjaka. Sada gledamo rezultate njihovih izbora. Došli smo do toga da u Turskoj bude odbijen ambasador kojeg su predložili. Bošnjačka politika se, nažalost, svela na to da se miješa u sve, osim u ono što joj je posao - poručio je Dodik dodajući da BiH ne može ići naprijed s politikom koja svaki dan ide s nekim podmetanjima i lažima.

Stručnjak za međunarodne odnose Lučiano Kaluža kaže da Lagumdžija samo nastavlja da sprovodi ranije uspostavljenu filozofiju, da se prerogativi zajedničkih institucija koriste za promociju samo jedne politike.

On je konstatovao da je BiH duboko podijeljena zemlja te da jedino imenovane diplomate iz Republike Srpske postupaju u skladu sa Ustavom BiH i odlukama Predsjedništva BiH. Kako kaže, ako neko radi protiv BiH, to su diplomate imenovane iz FBiH i takav odnos traje godinama unazad.

Sasvim drugačije mišljenje juče je iznio ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković, navodeći da je saglasan sa postupkom ambasadora Stalne misije BiH pri UN Zlatka Lagumdžije koji je u Savjetu bezbjednosti potpisao predloženi dokument kojim se Rusija poziva da prekine, kako se navodi, “agresorski rat i povuče trupe iz Ukrajine”.

Konaković kaže da mu nije dao nalog niti instrukciju zato što, kako tvrdi, nema potrebe za tim, jer je data instrukcija svim predstavnicima u DKP mreži da se prate usklađeni stavovi Evropske unije.

Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović zatražio je, međutim, od Ministarstva spoljnih poslova BiH da bez odgađanja i u što kraćem roku dostavi informacije o okolnostima koje su prethodile ovom postupku ambasadora Stalne misije BiH pri UN Zlatka Lagumdžije.

Kako je navedeno iz kabineta, ovdje vjerovatno ima posla i za tužilaštvo, jer Lagumdžija nije mogao nešto potpisati u “ime Vlade BiH”, prvo jer BiH nema vladu, a kao drugo zato što je za spoljnu politiku zaduženo Predsjedništvo BiH, a ne ambasadori koji su dužni da je sprovode.

Gluvi telefoni

Konaković je juče saopštio da nije dobio pismo srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, već od njenog šefa kabineta i da će odgovoriti njegov šef kabineta. Smatra da “nije primjereno da se šef kabineta Cvijanovićeve obraća njemu”.

- Kad se ona obrati meni, ja ću se obratiti njoj. Tako da će Zlatan Burzić odgovoriti na ovo pismo - naveo je Konaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana