Odluku o modelu i početku nove školske godine donijeće kantoni

Srna
Odluku o modelu i početku nove školske godine donijeće kantoni

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH /FBiH/ usvojila je danas informaciju o epidemiološkoj situaciji kovid 19 u FBiH i predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od 14 dana.

Iz Vlade FBiH saopšteno je, nakon današnje hitne telefonski održane sjednice, da je Krizni štab dužan da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u vezi sa virusom korona u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih, saopšteno je iz federalne Vlade.

Među naredbama je i ta da će nadležna ministarstva obrazovanja kantona, u saradnji sa kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva i zavoda za javno zdravstvo kantona, zavisno od epidemiološke situacije na području kantona, donijeti odluku o modelu i početku pohađanja nastave u novoj školskoj 2021/2022. godini za osnovno i srednje obrazovanje.

I dalje je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, uz poštovanje razmaka od minimalno dva metra, a i na otvorenom, ukoliko toliki razmak nije moguće ostvariti, a snazi su i druge ranije donosene epidemiološke mjere.

U saopštenju je navedeno da je i dalje na snazi naredba Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva da su nadležna tijela u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužna da otvore punktove za masovnu imunizaciju na nivou opština s ciljem veće dostupnosti imunizacije stanovništvu.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva, dozvoljeno je uvođenje restriktivnijih mjera u odnosu na procijenjenu epidemiološku situaciju u kantonu, odnosno opštini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva.

U informaciji je navedeno i da je u 31. sedmici zabilježen znatan rast broja novih potvrđenih slučajeva, sa udvostručenjem sedmodnevne incidence, koja na nivou FBiH iznosi 19,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Vlada FBiH će, kako se navodi, obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa korona.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH donijela je i odluku o utvrđivanju privremene tarife za operatera transportnog sistema gasa u FBiH.

Ovom odlukom Vlada utvrđuje privremenu tarifu - cijenu usluge transporta prirodnog gasa za privredno društvo “BH-Gas” Sarajevo, operatera transportnog sistema u FBiH, u iznosu od 34,17 KM/1000 standardnih metara kubnih.

Privremena tarifa za operatera transportnog sistema stupa na snagu danom donošenja, a biće primjenjivana do 31. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana