Odluka Hrvatske nije za opuštanje

Marijana Miljić Bjelovuk
Odluka Hrvatske nije za opuštanje

NOVI GRAD - Potez Hrvatske da prolongira odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori do 2028. godine pokazuje da je ta zemlja radila sve navrat-nanos s namjerom da opasne materije skladišti uz samu granicu sa BiH. Najnovija odluka iz komšiluka ne smije nikako da nas opusti, već moramo istim tempom nastaviti našu borbu na svim mogućim poljima da bismo ih spriječili u njihovom naumu.

Rekao je to “Glasu Srpske” načelnik Novog Grada Miroslav Drljača povodom odluke Hrvatske da odgodi skladištenje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori do 2028. godine.

Naime, Hrvatska je vlasnik polovine Nuklearne elektrane “Krško” u Sloveniji, a prema ranijim podacima do kraja 2025. godine trebalo je da preuzme polovinu otpada. Njihova namjera je da taj taj otpad skladište na mjestu nekadašnje kasarne “Čerkezovac” na Trgovskoj gori, na teritoriji opštine Dvor, s druge strane Une.

- Odluka Hrvatske da odgodi skladištenje otpada na Trgovskoj gori je dobra, ali loše je što je samo prolongirana na četiri godine, što nije trajno. Najbolje i najsigurnije rješenje za sav taj otpad jeste da on ostane tamo gdje je i nastao, odnosno na području Vrbine i skladišta koje Slovenija ima za svoj dio otpada - kazao je Drljača.

Naglašava da je logično da otpad iz Hrvatske ostane na toj lokaciji, jer je on na kraju krajeva tu i stvoren.

- Ako pogledamo relaciju od Čerkezovca do Krškog, to je nekih 450 kilometara udaljenosti. Dakle, ne postoji sigurna dionica željezničkog transporta za prevoz tog otpada za građane i velike gradove kuda bi taj otpad morao da prođe da bi bio skladišten u Čerkezovcu - kazao je Drljača.

Poručio je i da Srpsku i FBiH ne smije opustiti i uljuljkati ova odluka Hrvatske o prolongiranju odlaganja otpada uz samu granicu sa BiH.

- Dobili smo dodatno vrijeme koje treba kvalitetno da iskoristimo. Nikako ne smijemo odugovlačiti sve procedure koje smo preduzeli kada je riječ o ovom pitanju. Moramo nastaviti našu borbu da bismo što prije došli do naučnoistraživačkih radova i rezultata kojim ćemo pobiti sve namjere Hrvatske da uz Unu skladište opasne materije - poručio je Drljača.

Naglasio je i da pravni tim BiH treba da nastavi svoje aktivnosti te da već sada koncipira moguće pravce djelovanja pa i podnošenje tužbe protiv Hrvatske.

Predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori Emir Dizdarević rekao je da postoje dvije moguće varijante zašto je Hrvatska odlučila da prolongira skladištenje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

- Moje mišljenje je da Hrvatska još nije načisto da li da nađe zajedničko rješenje sa Slovenijom ili da ide u izgradnju centra za odlaganje otpada na Čerkezovcu - rekao je “Glasu” Dizdarević.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da se Hrvatska sa Slovenijom dogovorila da se radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” nastavi odlagati na postojećoj lokaciji u okviru same elektrane do 2028. godine.

Dobijena bitka, ali ne i rat

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik rekao je da je odgađanje odlaganja otpada na Trgovskoj gori korak naprijed u borbi vlasti i građana na ovim prostorima da Hrvatska trajno i konačno odustane od te namjere.

Vipotnik je rekao da je na tom planu za sada dobijena bitka, ali ne i rat.

- To je dobijena bitka svih koji su na tome radili, a posebno građana u Srpskoj i Federaciji BiH koji žive u slivu rijeke Une - rekao je Vipotnik i istakao da će i dalje snažno biti nastavljene aktivnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana