Odlazak stranih sudija uslov za dalje pregovore

Željka Domazet, Vedrana Kulaga
Odlazak stranih sudija uslov za dalje pregovore

Banjaluka, Sarajevo - Odlazak troje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH bi mogao postati novi uslov za formiranje vlasti na nivou BiH, a ispostaviće ga srpska strana nakon što Bošnjaci i dio političara iz reda hrvatskog naroda mjesecima insistiraju na tome da prvo budu potpisana akta koja zemlju vode u NATO, a tek nakon toga dogovorena nova vlast.

Da će se na stolu naći novi uslov najavio je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

- I mi ćemo sada, kao neki drugi, početi uslovljavati formiranje vlasti - poručio je Dodik.

SNSD i srpska koalicija su, ponovio je, od početka tražili formiranje vlasti u Sarajevu, sa čim se saglasio i HDZ, ali je bošnjačka politička reprezentacija okupljena oko SDA počela da proces uslovljava nastavkom puta prema NATO-u, što je neprihvatljivo za Srbe. Kao nakaradan je opisao i nedavni poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića kandidatu SNSD-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji da iznese program, jer ga Predsjedništvo BiH nije ni imenovalo.

- On traži od njega program. Izetbegović kaže da traži sprovođenje sporazuma lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA od 5. avgusta, iako tamo piše da on ne važi ako se ne realizuje za 30 dana. To je besmisleno - rekao je Dodik u emisiji “Dosije” ATV-a.

Predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je da je Dodikova najava zasnovana na Ustavu, kao i da nema suverene države sa stranim sudijama kao tutorima u pravosuđu.

- Ovi koji su nas uslovljavali stvarima koje ne postoje u Ustavu, kao što ne postoji Godišnji nacionalni program (ANP), sada treba da obrate pažnju da mi tražimo poštovanje Ustava i samim poštovanjem Ustava strane sudije moraju da odu - rekao je Srni Stevandić.

Zamjenica predsjednika DEMOS-a Spomenka Stevanović podvukla je da je SDA pregovore započela ucjenama, dok je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto za “Glas Srpske” istakla da je BiH trebalo davno da donese zakon o Ustavnom sudu.

- Nadam se i vjerujem da će preovladati odgovornost i domaćih političkih predstavnika, a u prvom redu zakonodavne vlasti, jer je to isključivo njena nadležnost, da će se uspjeti donijeti taj zakon u skladu sa Ustavom BiH - rekla je Krišto.

Izašli iz okvira

Profesor ustavnog prava Siniša Karan naglasio je juče za “Glas Srpske” da Ustavni sud BiH prevazilazi okvire uobičajene nadležnosti ustavnih sudova te da je donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH od fundamentalnog značaja. On je podsjetio da je u parlamentarnoj proceduri bio prijedlog zakona o prestanku mandata sudija izabranih od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, predložen od strane SNSD-a i HDZ-a, ali nije prošao parlamentarne komisije na nivou BiH. Taj prijedlog je predviđao izbor troje novih sudija - da jednog bira Narodna skupština Republike Srpske, a dvoje sudija Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana