Odgovornost prebacuje na sitne ribe

Ž. Do.
Odgovornost prebacuje na sitne ribe

SARAJEVO - Istup ratnog zamjenika komandanta specijalne jedinice MUP-a RBiH Zorana Čegara očigledan je znak panike i pokušaja najviših ratnih funkcionera da krivicu za zločin u Dobrovoljačkoj prebace na "sitne ribe" i pokušaju da se on ne tretira kao udruženi zločinački poduhvat, nego kao pojedinačni akt direktnih izvršilaca njihovih naredbi.

Rekao je to rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina u RS Staša Košarac.

 - Očigledno je da u FBiH vlada strah kod onih koji su bili angažovani u ratu na najvišim pozicijama, pa žele da poruče da će govoriti o zločinima ako njihovi lični interesi ne budu zadovoljeni - rekao je Košarac.

Čegar, koji je i sam učestvovao u zločinu u Dobrovoljačkoj rekao je za federalne medije da se "u Dobrovoljačkoj stvarno desio zločin" za koji je optužio "nekog idiota".

- Znam i da je u Dobrovoljačkoj neki idiot sasuo rafal direktno u glavu oficiru JNA, jer mu ovaj nije htio predati pištolj - rekao je Čegar.

U broju od 5. maja 1992. sarajevske "Večernje novine" u tekstu pod naslovom "Papci u zamci" navele su da "zasluge za zarobljavanje vojnika JNA pripadaju Čegaru". Vojnici se nazivaju "opasnim teroristima", a Čegar je heroj akcije.

Već 7. maja "Večernje novine" objavljuju cijelu stranu posvećenu "heroju" Čegaru i to pod naslovom "Rastjeraćemo bandu s brda".

Priznanje

Čegar je ranije dao intervju FTV-u u kojem je rekao da je poklonio život generalu JNA Milutinu Kukanjcu.

- Kukanjac se prepao. Plače. Ja čak mislim da je bio upišan. I kaže pustite nas. Ja sam ga htio ubiti. Rekao sam mu: "Slušaj smetljaru ja ti sada poklanjam život" - rekao je Čegar u intervjuu čiji se snimak nalazi na sajtu "www.youtube.com".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana