Odgovor iz Republike Srpske na poruke iz Sarajeva i Brisela: Prijetnje Zapada vrijeđaju inteligenciju

Vedrana Kulaga Simić
Odgovor iz Republike Srpske na poruke iz Sarajeva i Brisela: Prijetnje Zapada vrijeđaju inteligenciju

BANjALUKA - Republika Srpska, slavljenjem 9. januara, ne čini nikakvo krivično djelo, a prijetnje iz zapadnih ambasada i EU da odlikovanjem ruskog predsjednika Vladimira Putina samu sebe gura ka sankcijama vrijeđaju inteligenciju jer svi veoma dobro znaju za povezanost naroda i zaštitu koju joj na međunarodnom planu pruža zvanična Moskva i da to ne ide na štetu drugih u BiH.

 

Stav je to sagovornika “Glasa Srpske” na ocjene pojedinih zvaničnika BiH i iz zapadno orijentisanih diplomatskih krugova nakon odluke republičkog vrha da Putinu bude dodijeljeno najviše odlikovanje, u okviru proslave 9. januara, njenog rođendana, koji ni ove godine nije prošao bez protivljenja u političkom Sarajevu.

Nakon što je Milorad Dodik s mjesta predsjednika Republike odlikovao Putina Ordenom Republike Srpske na ogrlici jer je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje te političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije, uz najavu da će orden lično biti uručen pri prvom susretu, uslijedila je osuda iz OHR-a, a oglasio se i portparol za spoljnu politiku EU, Peter Sano. Poručio je, između ostalog, da Dodik veoma dobro zna koja su očekivanja EU, posebno sada kada je BiH dobila status zemlje kandidata za članstvo, a davanje odlikovanja je ocijenio kao žalostan i pogrešan potez kada “sada cijeli svijet zna ko je Putin” te da će države članice odlučiti o sljedećim koracima kada se radi o Dodiku.

Profesor međunarodne politike Srđan Perišić kaže da Srpska ne može odustati od sebe same jer će tako prestati da postoji.

- Da li će se uvoditi sankcije ili ne, Srpska na to ne treba da se osvrće. Ona ima jasnu unutrašnju politiku u BiH, a odbrana 9. januara jeste odbrana sopstvenog postojanja. To je svima jasno i u BiH, regionu i u Evropi. Zapadni faktor 28 godina pokušava da, rušeći i menjajući Ustav BiH kroz zakone, Srpska nestane. Udari na 9. januar jesu nastavak priče - ocijenio je za “Glas”.

Podsjeća da nije tajna da se Srpska u spoljnoj politici oslanja na Rusiju.

- To je jasno od 2007. godine od kada je Rusija počela da izdvaja mišljenja u Savjetu za primjenu mira i uvek su suprotna od drugih članica. Time štiti Srpsku i potpuno je logično da Putin dobije najviše odlikovanje Srpske - rekao je Perišić.

U tome, kako kaže, ne vidi nikakvu neprijateljsku politiku prema Zapadu.

- To je rezultat prijateljskih odnosa Banjaluke i Moskve. To je činjenica i tu niko nije oštećen - ni FBiH, ni BiH - istakao je Perišić.

Iako odlikovanje dolazi u vrijeme geopolitičkih pomjeranja usljed rusko-ukrajinskog sukoba, smatra da se na to ne bi trebalo obazirati.

- Ako bi se odrekla Rusije u spoljnoj politici prestala bi da postoji. A šta znače te prijetnje da bi mogao biti ugrožen kandidatski status BiH kad svi znaju da je vešta šarena laža plasirana da bi se Srpska odvojila od Rusije - rekao je Perišić.

Sličan stav dijeli i politički analitičar Filip Matić. Za “Glas” kaže da odgovor iz EU vrijeđa inteligenciju.

- Taj, naš, evropski put je u suštini odavno ugrožen raznim uslovljavanjima sa strane, odnosno manjkom želje EU da razumije suštinske probleme u BiH i da na njih reaguje na pravi način. EU ne može da razumije stvarnu poziciju Srpske u BiH. Možemo da, kao narod i entitet, gradimo bratske odnose s kim god hoćemo. Dok god to ne budu shvatili imaće problem i prijetiće na ovaj ili sličan način. Što god da se uradi, put BiH ka EU ostaje isti - dirigovan od EU na način koji njima odgovara i tu mi ništa ne možemo - istakao je Matić. EU je, smatra, marioneta SAD.

- Njihova doktrina slobode, liberalizma koji vole da nama propagiraju, znači da smo slobodni onoliko koliko bi trebalo da razmišljamo kao oni. Ako neko razmišlja malo drugačije, onda je to i fašizam i nacizam. To je samo još jedan paradoks Zapada na koji smo već, manje-više, navikli - rekao je Matić.

Oglasio se i Kristijan Šmit kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH jer nisu ispoštovane sve procedure kod imenovanja. On je, kako je rekao, zabrinut zbog neustavnog obilježavanja dana Srpske, ali i da EU treba zaustaviti secesionističke tendencije.

Funkcioner Ujedinjene Srpske, Milan Petković kaže da, na kraju krajeva, Srpska može obilježavati taj dan čak i bez zakona.

- Niko nam ne može zabraniti da obilježimo neki dan. Mogli bi, s druge strane, reći da činimo krivično djelo jer se izbori sprovode u BiH, a znamo da je Evropski sud za ljudska prava proglasio da izborni zakon BiH nije u skladu sa evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava - rekao je on za “Glas”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana