Odbrana tražila izuzeće Strike i još sedam sudija: Ročište Dodiku ponovo odgođeno

GS
Odbrana tražila izuzeće Strike i još sedam sudija: Ročište Dodiku ponovo odgođeno

SARAJEVO - Ročište u Sudu BiH protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, ponovo je odloženo s tim da je odbrana ovaj put zatražila i izuzeće sudije Mirsada Strike i još sedam sudija na ovom predmetu.

Prethodno, Strika je razdvojio postupak protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d direktora Službenog glasnika Republike Srpske, koji je juče hospitalizovan.

Upravo zbog hospitalizacije Lukića zatraženo je odgađanje procesa, međutim Sud BiH na to nije pristao, a na kraju, ipak, ročište je odgođeno po treći put.

"Ovo je odgođeno u nastojanju da pokažemo koliko je besmisleno. Sudija je odložio i bez razloga podijelio postupak i time pokazao da sam ja cilj i eliminacija predsjednika Republike glavni cilj. Još se jednom pokazalo da su Sud i Tužilaštvo politički istruisani i pod uticajem stranaca. Ovo je čisti politički proces. U optužnici stoji da sam optužen zato što sam poštovao Ustav Republike Srpske", rekao je Dodik.

On se po prvi put obratio i sudiji u Sudu BiH kojem je rekao da je Ustav Republike Srpske usaglašen sa Ustavom BiH i nikada niko nije tražio da se Ustav prilagodi visokom predstavniku.

"Nisu uvažili pravnu i političku činjenicu da u Vijeću naroda postoje tri kluba naroda koji imaju mogućnost da osporavaju sve ijedan zakon i odluku. U ovom slučaju nisu potegli vitalni nacionalni interes i stvoreni su uslovi za potpisvanje tog zakona. Zakoni obavezuju predsjednika Republike Srpske da potpiše zakone koje je usvojila Narodna skupština i da to nisam uradio po zakonodavstvu Republike Srpske prijetila mi je kazna od 12 godina po zakonodavstvu Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je rekao da je Tužilaštvo BiH sramota za Bosnu i Hercegovinu i ova zemlja klizi u nešto što je jedino za očekivati je da Bosna i Hercegovina ne može da živi.

"Mi smo za BiH u kojoj se poštuje Ustav. Ta ustavna BiH ne živi, živi neka nakaradna koju nećemo da prihvatimo. To nije proces secesije", rekao je Dodik.

Dodik je najavio tužbu protiv Bosne i Hercegovine od koje će tražiti nadoknadu štete koja je pričinjena njemu jer troškovi dolaska i odlaska su veliki, a izgubljeno je i mnogo vremena što naravno košta.

"Vjerujem da će BiH morati da plati visoku kaznu za nesposobne i aljkave tužioce. Da su se ponašali pravno u prošlim vremenima ova institucija bi imala drugi dignitet", rekao je Dodik, prenose Nezavisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana