Odbor za zaštitu prava Srba: Što prije formirati vlasti

Srna
Foto: Srna

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH poziva sve političke subjekte i kandidate koji su na opštim izborima u BiH dobili mandat da hitno započnu aktivnosti na formiranju vlasti, te naglašava da Srbi u FBiH očekuju pomoć od Republike Srpske.

Iz Odbora su pozvali na ubrzano okupljanje što više političkih subjekata kako bi vlasti na svim nivoima imale stabilne većine što bi im omogućilo da se lakše nose sa globalnim ekonomskim i bezbjednosnim izazovima.

- Odbor poziva na hitno formiranje vlasti – vlada Republike Srpske i FBiH, te Savjeta ministara, jer svjetska politička i ekonomska nestabilnost ima tendenciju dalje eskalacije, tako da nijedan nivo vlasti nema vremena za bilo kakve eksperimente - napomenuli su iz Odbora.

U saopštenju se ističe da je važno da predsjednik Republike Srpske što prije položi zakletvu i stupi na dužnost, te ukazuju da ustavna struktura predviđa predsjednički sistem vlasti.

Oni su podsjetili da je predsjednik Republike Srpske institucija Srpske sa najvećim ustavnim ovlaštenjima.

- Predsjednik Republike Srpske daje mandat za formiranje Vlade, te je preuzimanje dužnosti predsjednika Srpske inicijal za uspostavljanje vlasti u Republici - navedeno je u saopštenju.

Iz Odbora navode da je potrebno održati konstitutivne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske i Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kako bi bili izabrani delegati u Dom naroda BiH.

- U FBiH je potrebno da se izaberu delegati Bošnjaka, Hrvata i Srba u Dom naroda FBiH, kako bi iz ovog doma započeo proces uspostavljanja vlasti, jer je Dom naroda FBiH ključan za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije - navedeno je u saopštenju.

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je juče rezultate opštih izbora, prema kojim je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana