Odbor za zaštitu prava Srba: Sistemsko rušenje pravoslavnih grobalja u FBiH

Srna
Odbor za zaštitu prava Srba: Sistemsko rušenje pravoslavnih grobalja u FBiH

SARAJEVO - U prosjeku jednom mjesečno dolazi do skrnavljenja pravoslavnih objekata i grobalja na teritoriji FBiH, a skoro nikada nisu pronađeni izvršioci ovih krivičnih djela počinjenih iz nacionalne i vjerske mržnje, podaci su Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Iz ovog odbora pozivaju federalni MUP da procesuira izvršioce ovih krivičnih djela.

-Pozivamo sve Srbe koji utvrde da je došlo do oštećenja grobalja da nam se jave kako bi podnijeli krivične prijave protiv izvršilaca - navodi se u saopštenju.

Iz Odbora ističu da veliki broj napada na pravoslavna groblja nije dio maloljetničke delinkvencije, nego opšteg ambijenta u kojem je pravoslavlje postavljeno kao protivnik drugim religijama, a samim tim druge nacije imaju negativan odnos prema pravoslavlju što utiče i na generalno javno mnjenje u FBiH.

Navodeći da na današnje pravoslavne zadušnice žele da podsjete javnost na sistemsko rušenje pravoslavnih grobalja u FBiH, iz Odbora dodaju da u tom entitetu postoji oko 1.121 lokalitet sa pravoslavnim grobljima i da ne postoji opština gdje nisu rušeni pravoslavni spomenici.

-Srbi koji za pravoslavne praznike obilaze groblja svake godine budu neprijatno iznenađeni, jer su groblja redovno meta vandalskog ponašanja - navode iz Odbora.

U proteklih pet godina pravoslavni spomenici na grobljima rušeni su na sljedećim lokacijama - Ljubetovo, Mošćanica i Osojnica pored Zenice, Subotinja i Karaula pored Kaknja, Gornje Babice pored Lukavca, Brezičani kod Donjeg Vakufa, u bihaćkom naselju Nova četvrt, u Gornjoj Sanici u opštini Ključ, u selu Gostović u opštini Zavidovići, u Vozući pored Zavidovića, u Gornjoj Maoči u opštini Srebrenik, groblju Durač pored Gračanice, Krivača i Vrnojevići u opštini Živinice, te u Dubnici pored Kalesije.

Takođe, pravoslavni spomenici na grobljima rušeni su u Olovci pored Kladnja, Trnovac pored Tuzle, Vidakovići i Gornji Rakovac pored Maglaja, Lozna i Željova pored Banovića, Zagajnica u opštini Olovo, Mekiš pored Tešnja, Šarića brdo i na Komaru pored Travnika, te Trnovac-Opara Novi Travnik.

Spomenici su rušeni i u pravoslavnom groblju u Plamenicama pored Ključa, u selu Bare pored Hadžića, Divjača kod Semizovca – Ilijaš, starom pravoslavnom groblju Mladoš pored Busovače, Lješevo pored Ilijaša, te u naseljima Osijek i Briješće pored Sarajeva.

-U svim sarajevskim opštinama gdje je pravoslavno groblje rušeni su spomenici, a tako je i u Mostaru i Livnu - navode iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH i dodaju da sve njihove navode mediji mogu da provjere putem federalnog i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana