Odata počast za 497 boraca poginulih u odbrambeni-otadžbinskom ratu

SRNA
Odata počast za 497 boraca poginulih u odbrambeni-otadžbinskom ratu

ŠAMAC - Predstavnici Boračke organizacije Šamac obilježili su danas Dan boraca, a tim povodom položeni su vijenci kod centralnog spomenika u znak sjećanja na 497 boraca Vojske Republike Srpske sa ovog područja poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Opštinske Boračke organizacije Radovan Zoranović rekao je Srni da se na današnji dan obilježava i 220 godina od Prvog srpskog ustanka i da je ovo prilika da se oda počast stradalima u svim bunama i ratovima na ovom prostoru.

"Ovaj datum se obilježava, pored ostalog, i da bismo prenijeli duh tradicije predaka na mlađe naraštaje, kako bi znali šta su učinili da bi oni mogli slobodno da žive u Republici Srpskoj", naveo je Zoranović i naglasio da treba njegovati kulturu sjećanja.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević istakao je da je Dan boraca i 220 godina od Prvog srpskog ustanka jedan od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji.

On je rekao da je na šamačkom području bilo mnogo žrtava u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te da su Posavina i Šamac i u prošlosti podnijeli veliku žrtvu za slobodu srpskog naroda na prostoru Republike Srpske i nekadašnje BiH.

"Obaveza svih generacija koje dolaze, a i ovih danas, je da se sjećaju slobodarske tradicije srpskog naroda na ovim prostorima", rekao je Milićević.

U okviru obilježavanja Dana boraca, održana je i svečana akademija na kojoj su učenicima uručena priznanja i nagrade za najbolje literarne i likovne radove na konkursu Boračke organizacije, te zahvalnice istaknutim pojedincima i institucijama koje su dale doprinos razvoju Boračke organizacije Šamac.

Predsjednik komisije za izbor najboljih literarnih i likovnih radova Lazar Blagojević rekao je da šamačka Boračka organizacija od 2004. raspisuje konkurs za učenike osnovnih i Srednje škole povodom Dana boraca, te da su ove godine stigla čak 152 rada.

"Tema literarnog rada za osnovce bila je `I moj djed je gradio Republiku Srpsku`, a za srednjoškolce `Čuvari tradicije i naslijeđa srpskog naroda`. Dodijeljenje su po tri nagrade za najbolje literarne i likovne radove, te najuspješnije šahiste - prva od 100 KM, druga 50 KM i treća 30 KM", naveo je Blagojević.

On je dodao da će za sve nagrađene na proljeće biti organizovana besplatna jednodnevna ekskurzija.

U kulturno-zabavnom dijelu akademije učestvovali su članovi kulturno-umjetničkog društva iz Novog Sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana