Odalović: Najmanje 350 tijela ubijenih u “Oluji” još u hrvatskim mrtvačnicama

Tanjug
Odalović: Najmanje 350 tijela ubijenih u “Oluji” još u hrvatskim mrtvačnicama

BEOGRAD - Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je danas da se u mrtvačnicama u Zagrebu, Rijeci, Osijeku još uvijek nalazi više od 900 tijela, od kojih je najmanje 350 onih koji se povezuju sa akcijom hrvatske vojske i policije u Pogromu “Oluja”.

Odalović je na današnjoj konferenciji za novinare “Nemamo pravo na zaborav”, organizovanoj na 28 godina Pogroma “Oluja”, istakao da je broj tijela koji čekaju identifikaciju nešto što plaši, vrijeđa i deprimira sve koji tragaju za nestalima, a porodice stavlja u gotovo beznadežan položaj.

-Hrvatska odbija saradnju po pitanju nestalih i ne pokazuje spremnost da se njihove sudbine reše. Imamo 37 evidentiranih grobnica, o kojima se sve zna, ali nema spremnosti da se izvrše ekshumacije, jer nema političke volje. Time se žrtve još jednom ubijaju, a porodice dodatno uznemiravaju - ocijenio je Odalović.

On je poručio da Srbi imaju pravo ne samo da se sjećaju nego i da ne zaborave stradale u “Oluji” i progon više od 200.000 ljudi sa teritorija koje su bile većinski srpske.

-Važno je da ne smetnemo s uma da su te teritorije bile pod zaštitom UN. Očigledno je da je ta podrška koju su imali Hrvatima i omogućila da proteraju Srbe - naglasio je Odalović.

Ukazao je da se porodice ubijenih i nestalih suočavaju i sa još jednim velikim problemom koji ih dodatno deprimira, a to je činjenica da za zločine u “Oluji” nema odgovornih.

-Porodice poginulih i nestalih imaju pravo da znaju ko je odgovoran za zločine nad njihovim najmilijima. Srpske porodice ne mogu da dođe do pravde, jer se ne pokreću procesi u Hrvatskoj, dok sa druge strane imamo tajne optužnice zbog kojih mnogi Srbi ne mogu ni da odu u Hrvatsku, što je apsurd -, rekao je Odalović.

Smatra da pomirenja ne može biti dok se svi ne uključe u istinsko rješavanje sudbine nestalih, za šta Hrvatska ne pokazuje spremnost.

-Mi godinama tražimo da ekshumiramo žrtve Miljevačkog platoa, ali nam se ni to ne dozvoljava iako se sve zna. I o tome se ćuti. Ali, oni koji o tome ćute danas slave nešto za šta bi trebalo da se stide, jer su u „Oluji” ubili mnogo staraca, ali i žena i dece - rekao je Odalović.

Zamjenik komesara za izbjeglice i migracije Srbije Svetlana Velimirović ocijenila je da opstrukcije Hrvatske u rješavanju sudbine nestalih i nedostupnost pravde za porodice žrtava pokazuju da je pomirenje najobičnija fraza.

-Osim toga, proterani u „Oluji” ne mogu da ostvare prava na penzije, obnovu imovinu i na povratak, što ne može da se postigne ni uz sav pritisak i posredovanje međunarodnih organizacija. Iz Hrvatske nam stižu i odgovori da imovina prognanih navodno ne može da se obnovi, jer nema puta, što pokazuje zbog čega se većina izbeglih nije vratila - objasnila je Velimirovićeva.

U Pogromu Srba u “Oluji” koji je počeo 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a sa područja tadašnje Republike Srpske Krajine, prema podacima “Veritasa”, protjerano je više od 220.000 Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana