Od ponedeljka posmatrački letovi Turske

SRNA
Od ponedeljka posmatrački letovi Turske

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara saopštilo je da će u od ponedjeljka do petka, od 9. do 13. septembra, nad BiH biti obavljeni planirani posmatrački let u okviru ugovora "Otvoreno nebo", avionom turskog ratnog vazduhoplovstva.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH će, u saradnji s Ministarstvom inostranih poslova u Savjetu ministara, Ministarstvom komunikacija i transporta, Aerodromom Sarajevo, realizovati posmatrački let Turske, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora "Otvoreno nebo".

Iz Ministarstva odbrane obavještavaju građane da se radi o najavljenoj aktivnosti, tokom koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim Oružanih snaga BiH i Ministarstva komunikacija i transporta, te da nema potrebe za bilo kakim uznemiravanjem.

Tačno vrijeme realizacije i putanja posmatračkog leta biće usaglašeni tokom zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacije na Aerodrom Sarajevo.

Snimanje teritorije se obavlja senzorima sertifikovanim u skladu sa odredbama ugovora, nakon što ih pregledaju nadležni specijalisti Oružanih snaga BiH.

Ugovor "Otvoreno nebo" predstavlja jedan od bezbjednosnih aranžmana, koji zemljama članicama omogućava snimanje teritorije zemlje iznad koje se obavlja posmatrački let, s ciljem pribavljanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima.

Svrha ovog ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama.

BiH je pristupila ovom ugovoru 2003. godine i od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji posmatračkih letova, kako iznad teritorije BiH, tako i iznad teritorija ostalih zemalja članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana