Od petka dozvoljen prevoz, prodaja i klanje zdravih svinja

GS
Foto: Srna

BANjALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je da će od petka, 11. avgusta, na snagu stupiti danas usaglašene mjere za suzbijanje afričke kuge svinja u Srpskoj kojima se dozvoljava prevoz zdravih grla radi prodaje iz ugroženog područja, unutar i van njega, klanje u domaćinstvu za vlastite potrebe, te propisuje način klanja u klaonicama, a sve po strogo određenim uslovima.

"Dozvoljeno je klanje svinja na domaćinstvu za vlastite potrebe. Odredili smo koji je broj svinja i koja je procedura. Propisali smo način klanja u klanicama. S obzirom da imamo mnogo manifestacija - krštenja, svadbi, veselja i slično, gdje se konzumira svinjsko meso, odlučili smo da se po hitnom postupku u ugroženim i zaraženim područjima, uz propisane minimalno ispunjene tehničke uslove i biosigurnosne mjere stručne veterinarske službe, može dati privremena dozvola za klanje svinja" naveo je Minić.

On je rekao da je cilj ovih mjera da se spriječi širenje bolesti, ali da se ne baca zdravo meso i ne eutanaziraju zdrave životinje.

"Razmotrili smo sve mogućnosti termičke obrade mesa i stalno je bilo pitanje da li će se prasići moći peći na ražnju. Odgovor je da" rekao je Minić.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić rekao je da će danas usaglašenim mjerama za suzbijanje afričke kuge svinja u Srpskoj uzgajivači svinja moći legalno, uz maksimalne mjere kontrole i opreza, nastaviti sa prodajom svinja.

 

Maljčić je nakon sastanka u Banjaluci, koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, pozvao svoje kolege da se striktno pridržavaju mjera ekspertskog tima veterinara koji su precizno utvrdili proceduru testiranja, prodaje i transporta svinja.

"Sa sastanka izlazim zadovoljan i mogu nazvati svoje kolege da odahnu, da mogu biti dosta sigurniji i što se tiče afričke kuge i svog ekonomskog opstanka", rekao je Maljčić.

Šef ekspertske grupe doktora veterinarske medicine Drago Nedić rekao je da meso koje bude pregledano ispunjava sve uslove da bude upotrijebljeno.

On je istakao da se nastavlja maksimalna borba sa afričkom kugom svinja, ali da je potrebna saradnja svih aktera u pridržavanju propisanih mjera kako bi maksimalno bilo spriječeno širenje te bolesti.

Nedić je pozvao i pojedinačna domaćinstva, koja svinje uzgajaju za ličnu upotrebu, da pozovu nadležne veterinarske službe da testiraju svinje kako bi utvrdili ispravnost mesa prije korištenja.

"To sve snosi država. To ne ide na njihov trošak", istakao je Nedić.

 

Doktor veterinarske medicine Ljubiša Lazarević precizirao je da su danas utvrđenim novim mjerama definisana pravila transporta svinja sa imanja na drugo imanje na dalje dotovljavanje, sa imanja u klaonice, i pravila klanja za spopstvene potrebe u domaćinstvima.

Sastanku u Banjaluci prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić, te predstavnici Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana