Od masovnog stradanja Vozućana prošlo 29 godina: Marš pun ogorčenja

Žarko Marković
Foto: G.S.

BANjALUKA, VOZUĆA - Od masovnog stradanja Vozućana u građanskom ratu u BiH prošlo je 29 godina, a i ovog septembra tradicionalnim maršem „Stazama egzodusa” biće obilježena godišnjica praktičnog nestanka srpskog stanovništva sa ovog područja na kojem se generacije živjele vijekovima.

Rutom od mjesta Tumare na Ozrenu do Stoga i ove godine proći će na desetine preživjelih Vozućana i članova porodica nastradalih, a među njima će, poručuju, dominirati osjećaj sramote zbog ponašanja pravosudnih institucija BiH koje su dosad procesuirale tek jednog visokog bošnjačkog vojnog funkcionera, Sakiba Mahmuljina koji je, podsjećamo, nakon što je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, pobjegao u Tursku, gdje mu se gubi svaki trag.

Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završiće se u naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići. Riječ je o kamionskom putu kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH.  

Masovno stradanje Vozućana događalo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, u ofanzivi 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda „El mudžahedin”, uz pomoć NATO snaga za brza dejstva. Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem njih još traga.

Autobusi sa učesnicima marša "Stazom egzodusa" krenuli ka Tumarama

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Zoran Blagojević, nekadašnji načelnik Štaba Četvrte ozrenske brigade, danas predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana, poručuje da maršem „Stazama egzodusa” žele da njeguju kulturu sjećanja.

- Stradanje Srba Vozuće ne smije i neće biti zaboravljeno - istakao je Blagojević.

Prethodnih godina marš je proticao bez većih incidenata, uz sporadične provokacije lokalnog bošnjačkog stanovništva. Bizarno je da baš na ruti kojom su Srbi napustili svoja vjekovna ognjišta na koja više ne mogu da se vrate, bezobzirni pojedinci, zadojeni ekstremističkom ideologijom, provociraju.

- Njihove provokacije nikada nas nisu plašile i svake godine nas je bilo sve više - poručuju Vozućani.

I ovaj marš ostaće u sjeni činjenice da je jedan od najodgovornijih za stradanje Vozućana, Sakib Mahmuljin, na sigurnom, u Turskoj, daleko od zatvorske ćelije u kojoj bi trebalo da provede osam godina. Apelaciono odjeljenje Suda BiH je 28. aprila 2022. godine osudilo Mahmuljina na kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. nad Srbima. 

Umjesto u zatvor, Mahmuljin je otišao u Tursku, navodno na liječenje. Za njim je raspisana i međunarodna potjernica krajem 2022. godine. Međutim, ni organi BiH nisu pokazali previše preduzimljivosti da nekadašnjeg generala tzv. Armije BiH vrate u zemlju. Sve se svodi na poruke da su poslali zahtjev na izručenje i da odgovora iz Turske nema.

Podsjetimo, najteže zločine na području Vozuće počinili su pripadnici odreda „El mudžahedin” koji su činili islamski borci iz Jemena, Saudijske Arabije, Sirije, Avganistana i drugih afričkih i azijskih zemalja. 

Nikada nijedan pripadnik tog odreda nije odgovarao iako je u procesu protiv Mahmuljina dokazano da su počinjena najgnusnija zlodjela, uključujući i ritualna ubistva, odsijecanja glava i slično.

- Odavno smo izgubili svaku nadu da će Mahmuljin ikada više doći u BiH i odslužiti kaznu koja je, svakako treba podsjetiti, sramotna. Osam godina za tu vrstu zločina je sramota. Dobio je kaznu kao da je izazvao nesreću sa smrtnim ishodom - ogorčeni su Vozućani.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je da je na Ozrenu izvršen strašan zločin koji nije kažnjen uprkos brojnim dokazima.

- O toj brutalnosti govori činjenica da je Haški tribunal čak odbio da prikaže te snimke u sudnici - poručio je ranije Nuždić.

Program

Prema programu obilježavanja, danas u šest časova predviđen je polazak autobusa iz Doboja sa učesnicima marša na relaciji Doboj - Gračanica - Lukavac - Modrac - Turija - Tumare.

U 7.30 časova predviđeno je okupljanje učesnika u naselju Tumare kod crkve i služba u crkvi, a u osam časova polazak postojećom stazom kamionskog puta maršrutom Tumare - Brijesnica Gornja - Kvrga Malčići - Borovci - Lozna - Stog. 

Između 14 i 15 časova u Stogu kod bivšeg doma i crkve Svetog Đorđa predviđen je dolazak i okupljanje učesnika, liturgija i paljenje svijeća za poginule i nestale, polaganje vijenaca, prigodno obraćanje zvanica i domaćina, ručak za učesnike marša i goste. U 18 časova je polazak obezbijeđenim autobusom i vozilima prema Doboju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana