Obrad Kesić za "Glas": Tramp rastura izbornu matematiku demokrata!

Marijana Miljić Bjelovuk
Obrad Kesić za "Glas": Tramp rastura izbornu matematiku demokrata!

Slika Donalda Trampa sa predizbornog mitinga u Pensilvaniji gdje je izvršen atentat na njega vrijedi od tri do pet odsto više glasova na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD. Šansa da on pobijedi i ponovo dođe na čelo Amerike postojala je i prije pokušaja ubistva, a sada je tek velika, smatra nekadašnji šef Predstavništva RS u SAD i politički analitičar Obrad Kesić.

Kesić, koji je danas šef Misije BiH pri EU, u intervjuu “Glasu” naveo je i da su retorika na prvom mjestu i strategija demokrata otkako je Tramp izabran za predsjednika 2016. godine bile ključni razlozi za stvaranje ogromne polarizacije unutar američkog društva.

- Oni su činili sve da ga diskredituju, da ga predstave kao čoveka koji ima ambicije da postane diktator i koji želi da ukine američku demokratiju. Te poruke su počeli sa optužbama da je on ruski agent, da je marioneta u rukama Vladimira Putina. Nastavili su kroz opozive te politički motivisane pravne tužbe - kazao je Kesić.

GLAS: Prema jednom istraživanju čak 41 odsto anketiranih Amerikanaca vjeruje da će drugi građanski rat izbiti u narednih pet godina. Da li je tako nešto realno?

KESIĆ: Nažalost, nasilje je uvek prisutno kada je reč o duboko podeljenom društvu u Americi. Ne možemo da govorimo da će se nešto sigurno desiti. Tu ima više faktora koji će odlučiti. Najvažniji faktor je to što je sam bivši predsednik Tramp najavio da će on korigovati poruke koje šalje u javnost. On će tražiti da se društvo ujedini da bi bili rešeni ozbiljni problemi koji sada predstavljuju na neki način i kočnicu i ugrožavaju budućnost Amerike. To je vrlo važan faktor. Ako on uspe da ujedini javnost oko te poruke, to će dovesti do spuštanja tenzija. Da bi to uspelo, mora i druga strana oko predsednika Džoa Bajdena da izmeni retoriku i glavnu platformu za kampanju, jer cela strategija koja se vodi od strane demokrata i jeste da je Tramp najveća pretnja samoj državi. Neće to biti lako, ali ako uspe Tramp da pošalje tu poruku pomirenja i ako u isto vreme ta poruka bude prihvaćena, ali i ako Bajden napravi novu strategiju da neće da koristi strah kao glavnu motivaciju za svoje glasače i za one koji su neopredeljeni, onda postoji šansa da se izbegnu tragične scene koje su se desile u Pensilvaniji, ali i bilo kakvo drugo nasilje.

GLAS: Koji su glavni razlozi koji su doveli do ovako velike polarizacije unutar američkog društva?

KESIĆ: Retorika na prvom mestu i strategija demokrata otkako je Tramp izabran za predsednika 2016. godine. Oni su činili sve da ga diskredituju i da ga predstave kao čoveka koji ima ambicije da postane diktator i koji želi da ukine američku demokratiju. Te poruke su počeli sa optužbama da je on ruski agent, da je marioneta u rukama Vladimira Putina. Nastavili su kroz opozive te politički motivisane pravne tužbe. U svemu tome retorika koja se sa jedne strane gurana, ne samo od demokrata, nego u velikoj meri i od strane republikanaca, ali i medija da je Tramp najveće zlo koje je ikad pretilo američkoj demokratiji, je stvorila atmosferu straha. I kada postoji taj strah, onda postoji i jedna crno-bela podela gde ko god podržava to što je najveća pretnja mora po definiciji da bude isto pretnja. U tom kontekstu nema prostora za dogovor, kompromis ili pomirenje.

GLAS: Amerika se više ne dijeli na sjever i jug, već, reklo bi se, na urbane i ruralne dijelove. Koliko je to ozbiljan problem?

KESIĆ: Glavna podela više nije na sever i jug, nije ni rasna, već je klasna. Tramp je napravio nešto što niko među republikancima nije mogao poslednjih 70 godina. Ta stranka preuzela je mesto koje je Demokratska stranka imala i sebe izgradila kao stranku koja govori u ime srednje klase radnika, ali i u ime manjina, jer je Tramp u prvom mandatu bio jedini koji je uspeo da smanji finansijsku ekonomsku razliku između manjina i belih građana Amerike. Postiže jedan rekord i time ugrožava izbornu matematiku demokrata, jer rastura tu tradicionalnu koaliciju glasača koji su uvek donosili njima pobedu. To predstavlja revoluciju za američku političku javnost. Demokrate gube podršku tradicionalno njihovih glasača, a Tramp uspeva da pridobije sve veću podršku od tih tradicionalno demokratskih glasača.

GLAS: Kako se u sve ovo uklapa čovjek koji je nedavno pokušao da ubije Trampa na predizbornom mitingu u Pensilvaniji?

KESIĆ: On se odlučio na to jer je izmanipulisan. Mediji imaju veliku odgovornost za to što postoji strah i mržnja u američkom društvu. Taj mladi čovek je odlučio da postane heroj. Dakle, Tramp je po definiciji kao Hitler, fašista, diktator, onda je svako sredstvo opravdano da on nikad ponovo ne dođe na vlast. Pa čak i poruke koje su stizale od uticajnih ljudi poput glumaca, pevača, biznismena. Oni su navodili da treba da se reši problem Trampa na način da više nije među živima. Sigurno je to tog mladog čoveka ohrabrilo da preuzme stvari u svoje ruke. Dakle, nije problem u tom pojedincu, nego u celom sistemu. Propusti su napravljeni i u samom principu bezbednosti u Americi. Odgovori su potrebni na sve to što pre.

GLAS: Kako danas živi običan čovjek u Americi? Odnosno koliko je sve ovo što se dešava na globalnom nivou uticalo na kvalitet njegovog života?

KESIĆ: Taj atentat na Trampa je na neki način utvrdio u očima njegovih pristalica i onih koji ga obožavaju da je on stvarno vanredna ličnost, da je njegova sudbina određena od strane Boga. Za njih on predstavlja jedinu nadu da Amerika može da se vrati na onaj put koji garantuje za njih bolji život. Sada posle ovog atentata to je samo za njih afirmacija da je sve ono što su oni osećali pre toga tačno i da je Bog odredio Trampa da spasi Ameriku. Za njegove protivnike, one koji ga mrze, ovo što se desilo je u njima produbilo taj strah da će on biti ponovo izabran za presednika. Oni su uvereni da, ako on bude predsednik, da će cela država propasti, odnosno da će njihova osnovna prava da budu oteta od strane Trampa. Tako da, vraćamo se na početak razgovora, vrlo je bitno kakve poruke se šalju u jednoj i drugoj kampanji. Ako Tramp ostane uz poruke koje šalje posljednjih dana nakon atentata, on ima veliki prostor za ogromnu pobedu. Naravno sve zavisi, što se društva tiče, šta će druga strana raditi. Da li će oni isto tako da spuste loptu i da šalju jednu pozitivniju poruku da prestanu da od Trampa prave toliku babarogu, da prestanu da govore da je sve izgubljeno ako on ponovo dođe u Bijelu kuću te da je u tom kontekstu sve dozvoljeno da bi on na tom putu bio sprečen.

GLAS: Ako Tramp ponovno dođe na vlast, da li je realno okončanje sukoba u Ukrajini?

KESIĆ: I njegov potpredsednički kandidat je više puta osudio rat u Ukrajini te naveo da njega apsolutno ne interesuje taj rat te da ne bi trebalo Amerikanci da ga finansiraju, ali i da je u interesu SAD da bude završen što pre. Tako da nije samo Tramp jedini koji je na čelu izborne liste, nego sad i njegov potpredsednički kandidat deli istu politiku, isto mišljenje. Uveren sam da će oni stvarno da sprovode ono što najavljuju, a to jest da će sve učiniti da tom ratu dođe kraj i da se napravi neki istorijski dil sa Rusijom.

 

Kompletan intervju pročitajte u štampanom izdanju "Glasa Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana