Obilježeno 29 godina od zločina: Petrovačka cesta vječita opomena za srpski narod

GS
Foto: RTRS

BOSANSKI PETROVAC-Sa Petrovačke ceste u mjestu Janjila, u opštini Bosanski Petrovac, gdje je danas služen parastos i položeni vijenci za srpske civile ubijene na današnji dan 1995. godine u napadu hrvatske avijacije, poručeno je da ovaj zločin ne smije biti zaboravljen.

Parastos je služilo sveštenstvo Bihaćko-petrovačke eparhije.

Vijenci su položeni pored spomen-krsta nevino stradalih žrtava.

Obilježavanju su prisustovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir, direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac, potomci preživjelih.

Nakon parastosa na Petrovačkoj cesti, u organizaciji opštine Petrovac organizovan je obilazak Spomen-kompleksa u Driniću.

Načelnik opštine Drinić Drago Kovačević u izjavi Srni istakao je važnost kulture sjećanja, prenošenja na mlađe generacije istine o ovom stradanju srpskih civila, među kojima je poginulo četvoro djece.

-Vjerujem da će ubuduće na pomen Srbima ubijenim na Petrovačkoj cesti dolaziti više ljudi i da će dobiti značajnije mjesto -rekao je Kovačević.

- Ovo je tužno mjesto, koje pokazuje da je Hrvtska vojska izvršila agresiju na Republiku Srpsku 1995. godine imala i genocidnu namjeru - rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir.

Podsjetio je da je hrvatska avijacija napala kolonu civila koja se povlačila iz Republike Srpske Krajine.

- I ovo mjesto je naša vječita opomena. Jer ako se ne budemo sjećali RSK nećemo biti svjesni ni u kojoj je opasnosti Republika Srpska - rekao je Budimir.

Ministar za rad i boračko invalidsku zaštitu Republike Srpske Danijel Egić poručio je danas da srpski narod nikada neće odustati od pravde i kažnjavanja odgovornih za zločine nad Srbima.

Egić je danas na Petrovačkoj cesti u mjestu Janjila u opštini Bosanski Petrovac, gdje je prisustvovao obilježavanju 29 godina od bombardovanja srpske izbjegličke kolone u pogromu "Oluja", istakao da je na ovom mjestu počinjen zločin nad civilima i da svako ko je to učinio mora biti kažnjen.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac očekuje da se pred Višim sudom u Beogradu odblokira postupak protiv četvorice visokih hrvatskih oficira i pilota zbog zbog granatiranja izbjegličkih kolona krajiških Srba 7. i 8. avgusta 1995. godine na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti.

Obilježavanju su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir.

Hrvatska avijacija ubila je najmanje 12 ljudi, među kojima i četvoro djece.

Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom Hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila, piše RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana