Obilježeno 29 godina od egzodusa srpskog stanovništva

Srna
Obilježeno 29 godina od egzodusa srpskog stanovništva

DRVAR - U Drvaru je danas obilježeno 29 godina od kada je cjelokupno srpsko stanovništvo sa ovog područja napustilo svoja ognjišta pred napadom Hrvatske vojske i takozvane Armije BiH.

Tim povodom služen je parastos i položeni vijenci na Spomen-obilježje poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Od prijeratnih 17.000 stanovnika danas u Drvaru, prema popisu, živi nešto više od 7.000 većinskog srpskog stanovništva.

Načelnik opštine Dušica Runić rekla Srni da je 13. septembar jedan od najtužnijih dana za Drvarčane, jer je na taj dan 1995. godine cjelokupno stanovništvo napustilo Drvar.

Prema njenim riječima, do 13. septembra 1995. Drvar je bio dio Republike Srpske, a danas je u sastavu Federacije BiH, koja apsolutno ne vodi brigu o srpskim povratnicima.

"Ovo je dan kada se sjećamo više od 300 stradalih Drvarčana koji su za Republiku Srpsku dali najvrednije - život", rekla je Runićeva.

Predsjednik Boračke organizacije Istočni Drvar-Drvar Miladin Bajić rekao je da je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo više od 300 boraca sa ovog područja, dok je 1.260 ranjeno, od kojih 600 teško.

Polaganju vijenaca su prisustvovale porodice poginulih, šef Konzularne kancelarije Srbije u Drvaru Vesna Marinković, direktor Fonda za izbjegla i raseljena lica AP Vojvodine Aleksandar Đedovac, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ognjen Vukojević, ministar pravosuđa u Livanjskom kantonu Aleksandar Rodić.

Prisustvovali su i predstavnici opštine Istočni Drvar, političkih stranaka i građani Drvara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana