Obilježene 83 godine od ustanka naroda u BiH

Srna
Obilježene 83 godine od ustanka naroda u BiH

BANjALUKA - Na Banj Brdu u Banjaluci danas su obilježene 83 godine od ustanka naroda u BiH u borbi protiv fašizma.

Tim povodom položeni su vijenci na spomenik poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata, a nakon obraćanja zvanica priređen je prigodan kulturno-umjetnički program.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Banjaluka Ljubica Tadić rekla je da su sa ovog mjesta krenule sve direktive za ustanak, koji je počeo 27. jula u Drvaru.

Ona je istakla da SUBNOR baštini istorijske događaje i da toj organizaciji važno da se poštuju istorijske činjenice.

Sekretar beogradske organizacije SUBNOR-a Vesna Bojić Rovčanin poručila je da su se borci u NOR-u borili za nešto najsvetije – slobodu i antifašizam, vrijednosti koje su i danas aktuelne.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da ovaj dan jasno govori da je srpski narod bio na pravoj strani istorije, kao i danas.

-Srpski narod se borio protiv zla, fašizma, i nije želio ničije drugo osim onoga što pripada nama - rekao je Stanivuković.

On je naveo da je sa prostora Krajine 3.000 najhrabrijih krenulo u borbu, od kojih je trećina dala život.
Vijence na spomenik su položile delegacije organizacija SUBNOR-a iz Banjaluke, Beograda, Ljubljane i Podgorice, Vlade Republike Srpske, grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, Boračke organizacije Republike Srpske, te predstavnici porodica poginulih boraca i nestalih civila, logoraša i ostali.

I U naselju Kalenderovci kod Dervente danas je obilježen 27. jul.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić, predsjednik Skupštine grada Bojan Radanović, delegacije SUBNOR-a i predstavnici SNSD položili su vijence na spomen-obilježje poginulim borcima NOR-a i ostalim žrtvama.
Uz služenje pomena odata je i pošta ispred spomen-obilježja poginulima pod fašističkim terorom u Kalenderovcima, Osojcima i Rapćanima, a uz gradonačelnika vijenac je položila delegacija SUBNOR-a i u ime ubijenih porodica Crljić.

Predsjednik derventskog SUBNOR-a Borislav Preradović podsjetio je da su 27. jula 1941. godine počeli ustanci naroda u BiH i Hrvatskoj protiv fašizma, a začetak otpora na području Dervente bio je u Pojezni 4. jula.
-Uslovi su bili nemogući da se organizovanje ustanka i naroda obavi u gradu, jer je bio pod upravom NDH, već se moralo na području sela to uraditi, odnosno u Pojezni i širem području. Iz Kalenderovaca su krenule prve grupe boraca koje su pridruživale se ostalim jedinicama - rekao je Preradović.

Gradonačelnik Milorad Simić rekao je da se sjeća ranijih godina kada je na obilježavanju 27. jula u Kalenderovcima bilo više hiljada ljudi.

Danu ustanka u Kalenderovcima prisustvovali su narodni poslanici Igor Žunić i Denis Pijetlović, načelnik gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Srđan Nović, šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Staniša Mikerević, predstavnici Gradske boračke organizacije, potomci učesnika NOR-a i članovi SUBNOR-a, mještani i drugi sugrađani.

I u Sokocu su danas obilježene 83 godine od podizanja ustanka u BiH u Drugom svjetskom ratu.
Tim povodom položeni su vijenci na Spomenik civilnim žrtvama u Podromaniji i na spomen-kosturnicu u Parku boraca Romanije, na kojoj su upisana imena 971 borca poginulog u Drugom svjetskom ratu na ovom području.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Milivoje Janković rekao je Srni da je izuzetno značajna uloga ovog slobodarskog područja u srpskoj istoriji, u borbi protiv fašizma.

-Romanija je dala ogroman doprinos u borbi za slobodu, u kojoj je u Drugom svjetskom ratu poginulo 1.150 pripadnika Romanijskog partizanskog odreda, više od 5.500 civila i više od 6.000 žrtava ustaškog pokolja na području Starog Broda na Drini i Miloševića - istakao je Janković, koji je i član Predsjedništva SUBNOR-a Republike Srpske.

On je podsjetio da su pripreme za početak ustanka protiv fašizma na Romaniji počele 17. jula 1941. godine, Romanijski partizanski odred formiran 21. jula, a prve borbene grupe 28. jula na Čavčevu polju, na Ravnoj Romaniji.

Janković je dodao da je prva borbena akcija izvedena napadom na Žandarmerijsku ustaško-domobranku stanicu u Žljebovima 30. jula, a potom je krenuo niz akcija na širem području Romanije.

On je naveo da je kroz Romanijski partizanski odred prošlo više od 3.600 boraca.

Janković je rekao da su na spomen-kosturnicu na Sokocu upisana imena 971 poginulog borca, među kojima je 418 sa područja Sokoca, a 553 iz ostalih partizanskih jedinica koje su učestovale u borbama na području Romanije.

Vijence na spomen-kosturnicu položile su delegacije SUBNOR-a Republike Srpske, Opštinskih odbora SUBNOR-a Pala, Sokoca, Rogatice i Han Pijeska i Opštinske Boračke organizacije Sokolac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana