Obilježene 82 godine od pokolja 6.000 Srba u Starom Brodu

RTRS
Obilježene 82 godine od pokolja 6.000 Srba u Starom Brodu

VIŠEGRAD - U Starom Brodu na Drini kod Višegrada obilježene se 82 godine od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije koje su na monstruozne načine ubile ustaše Jure Francetića.

Obilježavanju su prisustvovali premijer Radovan Višković, resorni ministar Danijel Egić, načelnici opština Višegrad, Sokolac, Novo Goražde i brojne druge delegacije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da su Srbi širom bivše Jugoslavije ubijani na stravične načine, skoro identično kao u Starom Brodu i bolno je to što se ovo stradanje krilo od potomaka gotovo 50 godina.

Podsjetio je da na ovom mjestu nije bilo porodice sa romanijskog platoa koja nije nekoga izgubila.

-Da se nije pojavio Momir Krsmanović da napiše roman „Teče krvava Drina“, pitanje je da li bi se za ovaj zločin saznalo - dodao je Višković.

On je naglasio da je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila tvorevina Trećeg rajha, njegova produžena ruka.

-Nijemci su, sa ove vremenske distance, bili manji zločinci. Danas imamo da su ovi što su ovdje nastradali „genocidni“, a njihovi koljači nisu, oni su „antifašisti“. Oni sada predstavljaju Jasenovac kao „radni logor“ - rekao je Višković.

-Sjećanje na Stari Brod i sva srpska stratišta za Srbe predstavlja najveću, bolnu ranu, ali i najvažniju istorijsku lekciju koju je dužan da uči, pamti i prenosi na buduće generacije - istakao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Đurević je istakao da se sjećanjem na ove zločine pokazuje da su takve žrtve vrijedne dostojanstvenog pominjanja i vječnog pamćenja strahovitog stradanja.

-Moramo da sačuvamo i život Republike Srpske, a naš najveći interes je da sačuvamo mir i da nam se više nikad ne ponove stradanja, poput ovog u Starom Brodu - poručio je Đurević.

On je istakao da je moralna i civilizacijska obaveza sjećati se strašnog zločina u Starom Brodu prije 82 godine kako se tako nešto nikada više nikome ne bi ponovilo.

Sveštenik Savo Trivković rekao je da je Stari Brod postao Nojev brod za sve one koji su sa tog mjesta prinijeli Gospodu mučeničke duše.

-Kako teorije padaju sa ideologijom tako je iz komunističko-marksističkog mraka vaskrsnuo život i sjećanje na Hristove starobrodske mučenike. Punoća i savršenstvo se ispunjava na jedan apsurdan način, kroz odricanje od svega onoga što čovjek jeste i što ima - istakao je sveštenik Trivković.

Sveštenik je naglasio da je srpski narod pored kulture sjećanja dužan da svojim životom svjedoči o prošlosti, dostojno da živi sadašnjost i eshatološki spozna budućnost.

Tokom ustaške ofanzive mučki je ubijeno više od 6.000 Srba koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji. Jedan broj ljudi utopio se bježeći od ustaša.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana